четвртак, 23. новембар 2017.

SEDAM SITUACIJA SA UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA

- Liga Šampiona, 22.11.2017. -

Sinoć je odigrano drugih osam utakmica 5. kola Lige Šampiona. Postignuti su očekivani rezultati. Možda je jedino iznenađenje pobeda Basela nad Mančester junajtedom, koji je slovio za favorita u tom meču. CSKA, Bajern, Sporting i Čelsi su bez većih problema ostvarili nove pobede, dok je PSŽ u meču sa Seltikom demonstrirao silu koja taj tim pretvara u mašinu za davanje golova. Jedino razočarenje ljubiteljima fudbala su priredili igrači Juventusa i Barselone, odigravši bez golova u Torinu, koji su odigrali meč koji je bio takvog kvaliteta da se jutros malo ko seća tog meča. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam sedam situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u tamnom dresu čini prekršaj nad protivnikom. Igrač čini prekršaj neporpisnim korišćenjem ruke, drži protvinika. Postojanje kažnjive radnje iz Pravila 12 je evidentno. Pravac kretanja igrača u belom dresu je ofanzivan, međutim taj igrač nema kontrolu nad loptom u trenutku kada kažnjiva radnja počinje da se dešava. S druge strane u neposrednoj blizini igrača u belom dresu se, pored igrača koji čini prekršaj nalazi i vratar tima u tamnim dresovima. Znači, igrač u belom dresu se nalazi u obećavajućem napadu. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 2. – Igrač u plavom dresu br. 99 u trenutku kada saigrač upućuje loptu kojom on igra, se nalazi u ofsajd položaju (najbliži je protivničkim vratima). Imajući u vidu da se igrač br. 99 aktivno uključuje u akciju (igru) on je ofsajd položaj pretvorio u ofsajd. 
Situacija 3. – Igrač u plavom dresu br. 42 je u trenutku kada njegov saigrač upućuje loptu, kojom on u nastavku igra se nalazi u ofsajd položaju (najbliži je protivničkim varatima). Navedeni igrač se aktivno uključuje u igru tj. u akciju što znači da je on svojim ponašanjem ofsajd položaj pretvorio u ofsajd.  
Situacija 4. – Igrač u tamnom dresu koristi ruku na nepropisan način tj. vuče protivnika za dres. Kažnjiva radnja iz Pravila 12 postoji. Sudija je u konkretnom slučaju primenio princip „sačekaj i vidi“, u nameri da vidi da li će igrač u belom dresu uspeti da se „izvuče“ bez posledica iz prekršaja. Pošto se igrač nad kojim je načinjen prekršaj nije uspeo osloboditi prekršaja (nastaviti dalje sa napredovanjem) sudija je reagovao. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primereno je primeniti princip „sačekaj i vidi“ a nakon toga, ako se vidi da je prekršaj uticao na napadača dosuditi adekvatnu tehniku kaznu. Na snimku se ne vidi kada je kažnjiva radnja završena, tj. da li je završena pre nego što je protivnik ušao u kazneni prostor, ili nakon toga. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere jer prekršajem nije sprečen ni obećavajući napad, nti izgledna prilika za postizanje pogotka.
Situacija 5. – Igrač u crvenom dresu startuje ispravno. U ponašanju igrača prilikom startovanja nema elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12. Kontakt koji je ostvaren (desna noga igrača u crno-belom dresu – desna noga igrača u crvenom dresu) je iniciran od strane igrača u crno-belom dresu, a ne od strane odbranbenog igrača. U ovakvim situacijama primereno je pustiti da se igra dalje.
Situacija 6. (Ruka ili ne) – Ruka igrača u crveno-belom dresu se nalazi u prirodnom položaju. Način na koji je ostvaren kontakt lopte i ruke navodi na razmišljanje da namera igrača da rukom igra loptu nije postojala. Kod analize ove situacije treba uzeti u obzir i razdaljinu između igrača koji je igrao loptom i igrača kod kojeg je došlo do kontakta lopte i ruke. Kada kažem razdaljinu mislim pre svega na to da se radi o iznenadnoj lopti. U datim okolnostima primereno je pustiti da se igra dalje.
Situacija 7. – Igrač u crno-belom dresu interveniše ispravno. Igrač ne čini prekršaj iz Pravila 12. S druge strane napadač svojim ponašanjem želi da iscenira prekršaj što jasno navodi na razmišljanje da je imao nameru da prevarti sudiju. U pitanju je nesporsko ponašanje. Za ovakvu vrstu ponašanja primerena je tehnička kazna – indirekta slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.

Нема коментара:

Постави коментар