четвртак, 02. новембар 2017.

ŠEST SITUACIJA SA UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA

- Liga Šampiona, 4. kolo, drugih osam utakmica -

Sinoć je odigrano drugih osam utakmica četvrtog kola grupne faze Lige Šampiona. Favoriti pre početka meča su taj epitet opravdali skoro u svim utakmicama, ako izuzmemo meč u Dortmundu i Istanbulu. Borusija se propisno ispromašivala u meču protiv Apoela pa je stoga bila kažnjena osvajanjem samo jednog boda, dok je Bešiktaš prikazao igru koja nije bila na nivou dosadašnjih igara što je rezultiralo da su u meču sa Monakom na svom terenu ostvojili samo bod. Ubedljivi su bili Šahtjor protiv Fejnorda, Liverpul protiv Maribora, Totenhem protiv Reala iz Madrida, Porto protiv Lajpciga kao i Mančester Siti u gostima protvi Napolija. Sevilja se nekako provukla u meču protiv Spartaka iz Moskve. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam čest situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u belom dresu čini prekršaj nad protivnikom. Igrač prekršaj čini nepropisnim korišćenjem ruku. Način na koji je igrač u belom dresu igrao navodi na zaključak da isti nije ispoljio pokušaj da igra loptom, već samo da spreči protivnika u daljem napredovanju. Takvim prekršajem igrač u belom dresu je sprečio obećavajući napad protivničkog tima. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 2. – Igrač u crveno-belom dresu startuje tako što čini prekršaj nad protivnikom. Kažnjiva radnja igrača u crveno-belom dresu se ogleda u povredi odredbe Pravila 12 – prekršaj nogom. Igrač u crveno-belom dresu je startom ispoljio nameru da igra loptom. S druge strane igrač u belom dresu se nalazi u obećavajućem napadu. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je disciplinska mera – kazneni udarac. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Situacija 3. – Igrač u tamnom dresu čini prekršaj nad protivnikom. Prekršaj je načinjen povredom odredbe Pravila 12 – udari nogom protivnika. Igrač u tamnom dresu ispoljava nameru da nogom igra loptu. Igrač u plavom dresu se ne nalazi ni u izglednoj prilici za postizanje pogotka, ni u obaćevajućem napadu. Za ovavku vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Situacija 4. – Igrač u tamnom dresu igra loptom na propisan način. To znači da igrač u tamnom dresu ne čini prekršaj nad protivnikom. Kontakt između igrača je u granicama fudbalski dozvoljenog. U ovakvim situacijama primereno je pustiti da se igra dalje.
Situacija 5. – Kontakt lopte i ruke igrača u sivom dresu postoji. Ruka igrača se nalazi u prirodnom položaju. Takvim položajem ruke igrač nije ispoljio nameru da rukom igra loptu. U ovakvim situacijama primereno je pustiti da se igra dalje.
Situacija 6. – Kontakt lopte i ruke igrača u tamnom dresu postoji. Položaj ruke igrača u tamnom dresu je takav da se isti ne može okarakterisati kao pokušaj namernog igranja lopte rukom. U ovakvim situacijama primereno je pustiti da se igra dalje.

Нема коментара:

Постави коментар