среда, 22. новембар 2017.

U SEVILJI PONOVLJEN KAZNENI UDARAC

- Liga Šampiona, 5. kolo 21.11.2017. –

Retke su situacije kada sudije primenjuju odredbe Pravila 14. Odredbe tog pravila kao da su postale mrtvo slovo na papiru. Čak i na utakmicama najelitnijeg fudbalskog takmičenja sudije se retko odlučuju da se pridržavaju navedenog pravila. Međutim, na meču Sevilja – Liverpul imali smo priliku da vidimo kako to izgleda kada se sudija odluči da se pridržava odredbi iz Pravila 14.

Kao što se može videti, kako na video snimku tako i na frejmovanom detalju, pre nego što je izvođač kaznenog udarca loptu udario i jasno pomerio, tj. pre nego što je lopta bila u igri igrači oba tima su ušli u kazneni prostor. Takvim ponašanjem igrači su načinili prekršaj iz Pravila 14 za koji je predviđeno ponavljanje kaznenog udarca, bez obzira da li je pogodak postignut, ili nije. Isto tako može se videti da je sudija tokom izvođenja kaznenog udarca usmerio pogled ka igračima koji su oko kaznenog prosora, a ne samo ka izvođaču (kao što i treba da bude - AAR posmatra ponašanje vratara) što mu je dalo prostora da situaciju dobro snimi.

Ovaj primer jasno pokazuje da je kod primene odredbi Pravila 14 potrebna spremnost sudije da odredbe iz navedenog pravila jasno primeni. Treba reći da je kod ponovljenog izvođenja disciplinka igrača po pitanju poštovanja procedure izvođenja kaznenog udarca bila na zavidnom nivou. Znači, sve se može kad se hoće.

1 коментар:

  1. uvaženi gospodine Nediću ne pojavljujte se više na RTS kad ne poznajete pravila jer ste sinoć tvrdili da je sudija pogrešio. Pogledajte snima k pa se sledeći put izvinite gledaocima jer ih pogrešno učite da tumače pravila

    ОдговориИзбриши