недеља, 26. новембар 2017.

VAŠA ANALIZA SPORNIH SITUACIJA SA BANOVOG BRDA

Situacija 1. - Simuliranje ili kazneni udarac?
Situacija 2. - Kazneni udarac, ili ne? Prekašaj u napadu igrača u crveno-belom dresu, ili ne?
Situacija 3. - Namerno igranje lopte rukom, ili ne?


6 коментара:

 1. Više nego zanimljive situacije...
  Situacija 1: ipak bih se odlučio za simuliranje... Postoji kontakt i po nogama i ruka odbrambenog igrača je na ramenu napadača, ali ne mogu da se otmem utisku da je to toliko slabog intenziteta da ne utiče na napadača ni na koji način, a napadač pokušava da iskoristi kontakt(e) i, po meni, baca se na teren želeći da isprovocira sudiju... prema tome, postupio bih isto kao i sudija ove utakmice
  Situacija 2: prekršaj u napadu, po meni, u samom začetku akcije. Sudija je pogrešno procenio ovu situaciju, odnosno, po meni, nije ni video celu situaciju već samo onaj deo gde odbrambeni igrač drži napdača i sprečava ga da igra.
  Situacija 3: namerno, ja bih pre rekao kažnjivo igranje rukom... Iako je u pitanju kratka udaljenost i brza lopta, takođe je odbrambeni igrač podigao ruku i po meni na nedozvoljen način uticao na igru...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prema zvaničnom tumačenju Pravila igre, tačnija Pravila 12, kažnjava se namerno igranje lopte rukom, šta god ta namera značila. Tako sam i formulisao pitanje.

   Избриши
 2. Moje mišljenje je sledeće:
  Situacija 1: Slobodan indirektan udarac i žuti karton.
  Situacija 2: Direktan slobodan udarac za odbrambenu ekipu i bez kartona.
  Situacija 3: Direktan slobodan udarac i bez kartona, jer odbrambeni igrač u padu širi telo i sprečava kretanje lopte ka vratima braneće strane.

  ОдговориИзбриши
 3. Situacija 1. – Kontakt između defanzivca u crverno-belom dresu i napadača postoji. Taj kontakt je evidentan. Igrač u belom dresu je u situaciji (položaji tela) imao prednost u odnosu na protivnika. Da li u tom kontaktu ima kažnjive radnje? Mislim da ima. Igrač u crveno-belom dresu povlači protivnika za ruku, ne za dres što navodi n arazmišljanje da je takvim postupkom omeo protivnika u daljem napredovanju. Drugo, nepropisno korišćenje ruke nije trenutno već ima jedan period trajanja.
  Situacija 2. – Ovde imamo dva prekršaja koji su učinili dva igrača iz suprotnog tima. Imamo prekršaj napadača, i prekršaj defanzivnog igrača. Pošto se radi o prekršajima koji dolaze od strane igrača koji pripadaju različitim timovima ne može da se primeni princip „težeg prekršaja“, već princip „prvog prekršaja“. Ako sudija nije u stanju, zbog mesta gde se nalazi ili brzine akcije, da odredi ko je od igrača načinio prvi prekršaj igru treba pustiti.
  Situacija 3. – Kontakt lopte i ruke postoji. Kontakt je ostvaren sa rukom koja je bliža lopti. Ruka je odručena od tela i nalazi se u položaju kojim se brani prostor, a ne telo. Zbog toga sam mišljenja da je bilo elemenata da se dosudi direktan slobodan udarac. Pošto se radi o udarcu ka vratima mislim da je bilo elemenata da se igraču izrekne i disciplinska mera – opomena.

  ОдговориИзбриши
 4. Moje viđenje navedenih situacija:
  1. Kazneni udarac i opomena odbrambenom igraču, povlačenje s leđa je evidentno
  2. U ovoj situaciji prvo je načinjen prekšaj od strane napadača i taj je trebao da bude sankcionisan, sve ovo poslje je smiješno
  3. Direktan sl. udarac i opomena odbrambenom igraču.

  ОдговориИзбриши
 5. 1.Simuliranje,zuti karton napadacu.
  2.Prekrsaj u napadu.
  3.Nema namernog igranja rukom.
  Krajnje tendenciozno sudjenje na stetu domace ekipe,svirkanje prekrsaja za gostujucu ekipu oko sesnaesterca domacina koji se ni u kosarci ne sviraju.Verovatno je Dejan Santrac odradjivao uslugu sto je opstao na listi super lige posle vise nego katastrofalne prosle sezone.

  ОдговориИзбриши