четвртак, 14. децембар 2017.

BEZ PROMENE KATEGORIJA NAŠIH SUDIJA KOD UEFA

- Kategorizacija sudija za drugi deo takmičarske 2017/2018 sezone -

Prema nezvaničnim informacijama prošle nedelje, tačnije 6. decembra Sudijski komitet UEFA je, između ostalog razmatrao pitanje sudijskih kategorija za drugi deo takmičarske 2017/2018 sezone. Što se tiče naših sudija nije došlo do pomeranja u odnosu na raniju kategorizaciju. Milorad Mažić je u Elit grupi, Srđan Jovanović u Drugoj grupi, dok su u Trećoj grupi Nenad Đokić, Bojan Nikolić i povratnik na FIFA listu Danilo Grujić.

Ono što se moglo čuti je to da nova kategorizacija nije pretprela značajnije izmene. Od bitnih pomeranja treba izdvojiti da su Entoni Dejlor i Majkl Oliver, iz Engleske, promovisani u Elit grupu. Ovo je bilo za očekivati ako se ima u vidu da nakon odlaska Klatenburga, a imajući u vidu starosnu dob Etkinsona da su interesi engleskih sudija vidno bili ugroženi u UEFA elitnoj grupi. Među značajnija pomeranje treba uvrstiti i promovisanje Andreasa Ekberga iz Švedske u sudiju Prve grupe. I ovo pomeranje se negde moglo naslutiti imajući u vidu da Jonas Erikson, već je trebao da završi karijeru nakon finalne utakmice LE, priprema teren za odlazak. Tim odlaskom, a nepripremanjem drugog sudije za zauzimanje njegovog mesta, interesi sudija ne samo iz Švedske, već i iz Skandinacije bi bili ugroženi.

Na kraju treba reći da je UEFA, bar prema nezvaničnim informacijama, promenila pristup oko revizije kategorizacije sudija. Radi se o tome da će značanije izmene u kategorijama UEFA raditi u junu mesecu (na početku takmičarske sezone), dok će decembar mesec biti rezervisan samo za izuzetne slučajeve.

4 коментара:

 1. Bas cudno da niko iz 3. grupe nije napredovao :)

  ОдговориИзбриши
 2. Licno nisam ni ocekivao da neko od nasih sudija napreduje,Mazic je dostigao vrhunac i dalje ne moze,Jovanovic ce sacekati jun jer tek je poceo da sudi grupnu fazu LE,a Djokic,Nikolic i Grujic nemaju nikakve sanse za napredak i u trecoj grupi ce verovatno zavrsiti karijeru.
  Sto se tice Olivera i Tejlora mislim da su progurani u Elitu na silu i zahvaljujuci tome sto dolaze iz Engleske.Takodje mislim da je velika nepravda napravljena prema Alekseju Kulbakovu iz Belorusije,sjajnom sudiji koji vec godinama tavori u prvoj kategoriji,redovno sudi grupnu fazu LS ali nikako da predje u Elitu,za razliku od pomenutih Engleza.

  ОдговориИзбриши
 3. Kulbakov je mlad. Siguran sam da ce suditi euro 2020 i u kataru 2022. Za Jovanovica radi vrijeme. Ako bude na fwc 2026 to ce biti ogroman uspjeh. To je i najrealnije.

  ОдговориИзбриши