среда, 13. децембар 2017.

ISPRAVNO DOSUĐEN KAZNENI UDARAC U HUMSKOJ

- Super liga Srbije 22. kolo -

Partizan – Crvena Zvezda 1:1 (0:0)

Sudija: Milorad Mažić (Vrbas)

Prošao je još jedan večiti derbi. Biće ovo utakmica koja se neće pamtiti duže od sutrašnjeg jutra. Prvi deo igre razočaravajući, drugi nešto bolji. Malo je to za svu pompu koja je pred meč najavljivana. Malo je to od dva tima koja sebe smatraju apsolutnim gospodarima fudbala u Srbiji. Izgleda da su uprave ova dva kluba jače na jeziku, nego što su njihovi igrači na terenu. Na kraju kada se karte promešaju nerešen rezultat je i najrealniji. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam jednu situaciju koja može biti interesantna za analizu.
U kaznenom prostoru gostujućeg tima igrač u crveno-belom dresu je uklizao u protivnika. Igrač u crveno-belom dresu prilikom uklizavanja čini prekršaj nad protivnikom nakon što je protivnik odigrao loptom. U ovakvim situacijama primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Što se tiče procedure izvođenja kaznenog udarca, imajući u vidu ishod ona je, ovoga puta sprovedena u skladu sa odredbama Pravila 14. Kad se hoće sve se može. Kao što se može videti nijedan igrač u crno-belom dresu nije pre vremena, pre nego što je lopta bila (pre nego što ju je izvođač jasno pomerio) u igri nije narušio proceduru iz Pravila 14. S druge strane vratar jeste pre vremena napustio poprečnu liniju između stubova vrata, ali imajući u vidu da je pogodak postignut nema potrebe kazneni udarac ponavljati (ne može se nagraditi strana koja učini prekršaj). Druga stvar bi bila da je vratar kojim slučajem odbranio šut.

13 коментара:

 1. Dobromeran savet dugogodišnjeg posetioca bloga,

  Obzirom na to da ste vrlo upućeni u preporuke koje UEFA daje svojim sudijama na najkvalitetnijim takmičenjima (LŠ,LE), kao i da to uvek nesebično podelite sa posetiocima bloga,
  trebalo bi da odustanete od insistiranja da sudije ponavljaju kaznene udarce zbog prekršaja procedure izvođenja istih.
  Iako to UEFA nije nigde zvanično saopštila, putem npr UEFA RAP-a, svedoci smo već ustaljene prakse da se kazneni udarci ne ponavljaju, osim u slučaju baš grubog i "ružnog" kršenja pravila o proceduri izvođenja KU.
  Ako to već ne praktikuju sudije na najvišem nivou, a one su svakako parametar intencija evropske kuće fudbala i primer za sve mlade sudije, mišljenja sam da ne treba insistirati na ponavljanju KU.

  E sad, diskreciono je pravo svakoga da oceni ovakvu praksu kao pozitivnu ili kao negativnu.

  Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne znam zašto bih odustao. Pravilo 14 sa svim svojim odredbama je i dalje na snazi. Što se tiče ponavljanja kaznenog udarca zbog narušavanja procedure imali smo priliku da u petom kolu LŠ, ako se dobro sećam, sudije u dva navrata ponove izvođenje kaznenog udarca zbog narušavanja procedure iz Pravila 14. Druge je stvar što je gospodin Nedić na RTS napravio veliki propust u komentarisanju odluke Feliksa Briha oko ponavljanja kaznenog udarca. Primetno je da i UEFA sve izraženije sudijama sugeriše da se procedura iz Pravila 14 mora poštovati.

   Избриши
 2. Videli smo jedno pravo,moderno evropsko sudjenje kao i sjajan timski rad,jer mislim da se kod penala Mazic na trenutak dvoumio ali mu je Grujic jasno porucio da se radi o prekrsaju.
  Posebno bih istakao sudjenje i sjajne odluke AR1 Ristica,za koga sam siguran da je trenutno najbolji mahac na svetu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se sa Vašom konstatacijom. Doda bih da smo u dva kola, računam i prethodno kolo, videli dva kvalitetno odsuđena meča. Pored utakmice koju ste naveli dodajem meč Voždovac-Spartak ždrepčeva krv, gde je pravdu delio Srđan Jovanović.

   Избриши
 3. Slazem se potpuno sa Vama i za Srdjana,njegovo i Miloradovo sudjenje kako u Evropi tako i u Srbiji je posledica kao prvo njihovog kvaliteta I znanja a kao drugo strucnih seminara koje organizuje UEFA.

  ОдговориИзбриши
 4. Одговори
  1. Nije ofsajd, jer Pesic svojim polozajem ne izvlaci prednost niti utice na protivnika. Svaka cast za procenu !

   Избриши
  2. Ofsajd?Ja to nisam primetio tokom prenosa.

   Избриши
 5. Zanima me Vaše vidjenje kod izricanja disciplinskih mera?
  Po meni katastrofa. Pravdaćete tenzijom oko utakmice, ali ako se ovakva kaubojština prašta daleko smo od evrope. Za iste greške strogo se kažnjavaju sudije na nižim rangovima.Po dva isključenja na obe strane minimum. Voleo bih da npr Čakir sudi derbi već kad se traže strane sudije, brzo bi se predomislili jer bi derbi završavao sa po 9 igrača

  ОдговориИзбриши
 6. Everton udaranje Pešića, start kod kaznenog udarca, posle toga gest Savica bacanje kopačke, start Vulićevića 90 min druga opomena, i još koliko gestikulacija koje moraju da se kažnjavaju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Što se tiče kontakta Evertona i Pešića mislim da nije bilo razloga da se izrekne disciplinska mera jer to nije izlazilo iz okvira podnošljivog i toleranrnog. Više se radilo o nervoznom potezu Evertona nego o nesportskom činu tog igrača. Start igrača Crvene Zvezde kod kaznenog udarca sam objasnio. Nema potrebe za disciplinskom merom jer prekršaj nije bio "bezobziran" po svojoj prirodi, kao što nije sprečena izgledna prilka za postizanje pogotka niti obećavajući napad (dosuđen je kazneni udarac). Prekršaj je načinjen u pokušaju igrača u crveno-belom dresu da igra loptom. Bacanje kopačke od strane Savića je moglo da bude sankcionisano disciplinskom merom - opomena jer se radilo o gestu kojim je igrač na nesportski način pokazao odnos prema sudijinoj odluci. Ne mogu da se setim starta Vulićevića o kojem govorite. Morao bih da pogledam snimak te situacije. Na kraju jedna vrlo važna stvar. Bezbroj puta sam do sada govorio da sudija nije skriveni policajac koji čeka iza zasede kako bi kažnjavao igrače. Sudija mora da bude regulator strasti na terenu. Biti takav regulator je u interesu fudbala i nije uvek i po svaku cenu potkrepljeno posezanjem za disciplinskim sankcijama.

   Избриши
  2. @NS
   Još da je suđenje samo stroga primena PFI, svi bi bili vrhunske sudije...

   Избриши