петак, 15. децембар 2017.

JOVANOVIĆ, STOJKOVIĆ I MIHAJLOVIĆ NAJBOLJE SUDIJE U 2017. GODINI

- Lični stav -

Kraj godine je obično rezervisan za sumiranje rezultata, za podvlačenje crte. Pravi se jedna vrsta retrospektive svega onoga što je urađeno kako kod celine, tako i kod pojedinačnih ostvarenja. Kao u svim segmentima ljudskog delovanja, tako i u fudbalskom suđenju došlo je vreme da se vidi ko je to od sudija u 2017. godini imao vredne rezultate, imao uspešna ostvarenja koja ga svrstavaju u red onih čije ime treba da bude izdvojeno kao reprezent uspešnosti. Koji je to sudija za kojeg se, po svemu onome što je pokazao, u 2017. godini može reći da je primus inter pares među sudijama u godini koja prolazi?

Sumirajući rezultate naših sudija u 2017. godini nije bilo teško doći do imena za koja se može reći da su u ovoj godini bili najbolji. Polazeći od onoga šta je bilo na početku 2017. godine, kao polazne tačke, uvažavajući sve ono što je urađeno u ovoj godini a prema prikazanom kvalitetu suđenja, evidentnom napretku i usavršavanju u suđenju kao i ostvarenim rezultatima izdvojila su se tri imena. To su Srđan Jovanović, sudija, Uroš Stojković i Milan Mihajlović, pomoćne sudije. Učinak pomenutih sudija je u 2017. godini kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni bio više nego uspešan.

Na međunarodnoj sceni uspeh navedenih sudija je u 2017. godini bio evidentan. O tome su svoj, više nego pozitivan sud, dali ljudi iz UEFA. Učinak spomenutih sudija na većini utakmica koje su im bile poverene je ocenjen kao „suđenje sa preporukom“. Kruna onoga šta je Jovanović na međunarodnoj sceni uradio je finale EP U19 u Gruziji. Ne sme se smetnuti sa uma da naše sudije, ako gledamo sva takmičenja koja UEFA organizuje pod svojim okriljem, nisu često imali priliku da sude finale nekog UEFA takmičenja. Put do jednog UEFA finala je popločan pre svega uspehom. Tim ostvarenim uspehom Jovanović, je bio i najbolji naš emisari koji je pokazao da u Srbiji ima kvalitetnog sudijskog kadra vrednog pažnje. Kao nagradu za prikazani uspeh Srđan Jovanović je, kao jedan od odabranih, dobio poziv od UEFA da učestvuje na seminaru najboljih i najperspektivnih evropskih sudija.

Što se tiče domaće fudbalske scene učinak navedene trojice sudije nije bio ništa manje upečtaljiv, i pored toga što je ambijent u kojem su delovali bio po njih neprijatan i negostoljubiv. Izdizanjem iznad tog abijenta a ne uranjanjem u njega, održavanjem konstantnosti u kvalitetu suđenja, demonstriranjem jasnog, vidljivog napretka u ovladavanju svim onim elementima koje jedno savremeno suđenje danas traži kao i primljenim poštovanjem, kao povratnim feedback-om, od strane klubova Jovanović, Stojković i Mihajlović su pokazali veličinu vrednu poštovanja. U isto vreme oni su postali još jedan kvalitetan primer na koji se mladi naraštaji sudija mogu ugledati. Ako imamo u vidu starosnu dob navedenih sudija onda sve izneto dobija još jednu kvalitativnu dimneziju.

Na kraju, za mene a možda i ne samo za mene, Srđan Jovanović, Uroš Stojković i Milan Mihajlović su najbolje naše sudije u 2017. godini. 

2 коментара:

  1. Bravo,ova trojka je ponos svakog coveka koji zeli dobro nasim sudijama.Nasa je sreca da ih bas mi imamo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pored Mazica, Ristica i Djurdjevica sada imamo jos jedan trojac kojim mozemo da se ponosimo. Dobili oni neku nagradu za svoj ucinak ili ne, svakako je jasno koliko su svetla tecka u ovom mraku u kojem se sada nalazimo.

      Избриши