субота, 23. децембар 2017.

KAZNENI UDARAC I ISKLJUČENJE

- Primer sa utakmice -

Barselona je razbila Rela na njihovom stadionu u Madridu. Pebeda izabranika Ernesta Valverdea je više nego zalsužena. Nakon ovog meča bodovna razlika je čak +14 u korist tima iz Katalonije u odnosu na ekipu iz Madrida. Treba da se desi pravo fudbalsko čudo u nastavku prvenstva pa da Real stigne Barselonu. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam situaciju iz 63. minuta kada je sudija dosudio kazneni udarac u korist tima u plavo-crvenom dresovima zbog namernog igranja lopte rukom defanzivnog igrača u belom dresu u sopstvenom kaznenom prostoru uz isključenje tog igrača.
Što se tiče tehničke kazne ona u ovom slučaju nije sporna. Jasno se može videti da je defanzivni igrač u belom dresu pokretom ruke pokazao nameru da loptu igra rukom. Tim činom igrač u belom dresu je načinio prekršaj iz Pravila 12 za šta je, imajući u vidu mesto prekršaja, predviđena tehnička kazna – kazneni udarac. Što se tiče disciplinske mere – isključenje ni ona u ovom slučaju nije sporna. Nije sporna zbog toga što je takvim igranjem lopte rukom igrač u belom dresu sprečio pogodak protivničkom timu. Prema odredbama Pravila igre takvo ponašanje, tj. prekršaj se ima sankcionisati disciplinskom merom – isključenje.

2 коментара:

  1. Sve gore navedeno je ispravno komentirano po PFI osim propuštenog komentara o propustu sudije zbog nepoštivanja prednosti jer je postignut pogodak i pored igranja lopte rukom a odbranbeni igrač je trebao u tom slučaju biti disciplinski sankcionisan opomenom jer nije sprečio pogodak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U tekstu sam se bavio samo donetim odlukama, ali ne i onim šta je sudija mogao još da uradi, pre nego što je doneo odluke kakve je doneo. U konkretnom slučaju sudija je mogao da pusti prednost, što bi rezultiralo priznavanjem pogotka ali i izricenjem disciplinske mere - opomena defanzivnom igraču u belom dresu zbog nesportskog ponašanja tj. zbog igranja lopte rukom i neuspelog pokušaja da se spreči pogodak. Ovo bi bila svakako kvalitetnija odluka.

      Избриши