субота, 23. децембар 2017.

NEMA ANALIZE O ŠUND AMBIJENTU

- Pored aut linije -

Mnogi su me u privatnim porukama pitali zašto nema analize suđenja u jesenjem delu takmičarske 2017/2018 sezone. Odgovorio sam da nema šta da se analizira. Analiza je moguća kada postoji jedan sistem vrednosti koji se oslanja na struku, razum i logiku. Mi smo u jesenjem delu, prvo kada je delegiranje sudija bilo u pitanji a potom i suđenje, imali sve samo ne razuma i logike, o struci da i ne govorim. Baš zbog toga raditi analizu u jednom takvom, iznuđenom, u osnovi iskvarenom ambijentu, bilo bi isto kao kada bi šund analizirali umetničkom kritikom. Šund je šund i to je najbolja kritika takvog jednog pravca. Umetnička kritika je suviše fina da bi se trošila na šund.

Ono što sam naveo podjedanko se odnosi i na delegiranje sudija, i na učinak sudija na supreligaškim terenima. Istini za volju treba reći da postoje, kako utakmice tako i pojedinci koji su bili izuzeci od opšteg pravila ali postojanje tih i takvih utakmica i pojedinaca potvrđuju iznetu konstataciju o tome da se nema šta analizirati. Ceo sistem je naopako postavljen i tako naopako je funkacionisao. Niko više nije sasvim siguran koliko su sudijske greške, a njih je stvarno ove jeseni bilo dosta, bile u granicama standarnih sudijskih grešaka (što ne može biti predmet osude), a koliko su te greške iskakale iz tih standarda (što može i mora biti predmet osude pa čak i više od toga).   

Sudijska komisija FSS je posebna priča. Ona, ovako kako je funkcionisala ove jeseni, je postala teret i sebi i celom normalnom fudbalskom svetu. Mnogi od nas su se tokom jesenjeg dela takmičarske 2017/2018 sezone pitali:  Šta to radi Sudijska komisija FSS? Nije radila zapravo ništa, do slepo slušala šta joj je fudbal govorio.  U šta se govorenje fudbala pretvaralo imali priliku da vidimo, nekada čak je to bilo surovo za suđenje poražavajuće i ponižavajuće. Žalosno je to, ali istinito. Baš to što je istinito boli svakog dobronamernog čoveka koji se suđenjem bavi iskreno i bez interesa. Ali to jedan druga i duga priča koja je već toliko stara da svaka beseda o njoj predstavlja prosipanje bisera pred svinje.

2 коментара:

  1. Ma koja slucajnost, 90% liste su poslusnici...videcete po promenama u SK.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li je neko ispratio derbi u Saudijskoj A. za koji je 29.12. Mazic bio delegiran? Procitao sam neke arapske komentare o penalu koji nije dosudjen, nisam nasao nikakvu spornu odluku oko penala, a pregledao sam par sazetaka na YT i mogu da kazem da su asistenti imali dosta posla, par veoma teskih situacija za procenu.

    ОдговориИзбриши