четвртак, 14. децембар 2017.

PAR REČI O POGOTKU CRVENE ZVEZDE

- Super liga Srbije, 22. kolo -

Pojavila se jedna dilema nakon 156. večitog derbija. Radi se o situaciji koja je prethodila pogotku tima u crveno-belim dresovima. Na nekim sajtovima, ali i društvenim mrežama plasira se priča da je pre pogtoku prethodio ofsajd u kojem se našao igra u crveno-belom dresu br. 45. Par reči o toj situaciji.

U Pravilu 11, tačka 1 definisano je : “Igrač se nalazi u ofsajd položaju kada: je bilo kojim delom glave, tela, ili nogu na protivničkoj polovini terena za igru (središnja linija se ne račina), kada je bilo kojim delom glave, tela, ili nogu bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i pretposlednjeg protivničkog igrača.” U istom članu je navedeno da se ruke svih igrača, računajući i vratare ne uzimaju u obzir, kao i to da biti u ofsajd položaju nije samo po sebi prekršaj.
U konkretnoj situaciji jasno je da se igrač u crveno-belom dresu nalazio u ofsajd položaju jer je glavom i delom tela bio bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i pretposlednjeg protivničkog igrača. Međutim, taj položaj igrača u crveno-belom dresu br. 45 ne znači da on čini i prekršaj iz Pravila 11.
Igrač koji se nalazi u ofsajd položaju, u trenutku kada je saigrač odigrao ili dodirnuo loptu, biće kažnjen samo ako je krenuo da se aktivno uključuje u igru. Šta znači aktivno uključivanje u igru sa aspketa Pravila 11? Aktivno uključivanje u igru znači da je igrač uticao na igru dodirivanjem lopte, uticajem na protivnika ili dobijanje prednosti igrajući loptom ili uticajem naprotivnika.

Jasno je da se prvi i treći elemenat u konkretnom slučaju ne mogu primeniti jer se nisu okolnosti iz tih elemenata ni dogodile. Znači ostaje da se vidi da li je drugi elemenat mogao da bude primenjen, tj. ostaje da se vidi da li se igrač u crveno-belom dresu br. 45 aktivno uključio u igru uticajem na protivnika.

Pre davanja odgovora na postavljeno pitanje treba znati da su u Pravilu 11, tačka 2. stav 1, podtačka 2 definisane aktivnosti pod kojim se podrazuma slučaj kada je u pitanju uticaj na protivnika. Tako stoji: sprečavanje protivnika da igra ili da bude u mogućnosti da igra loptom jasno opstruirajući protivnikov pogled, ulazak u duel za loptu sa protivnikom, jasno pokušava da igra loptom koja je blizu njega kada akcija ima uticaja na protivnika i pravljenjem očiglednih pokreta koji jasno utiču na mogućnost protivnika da igra loptom.

U konkretnom slučaju AR2 je procenio da nijedan od navedena četiri elmenta nije zadovoljen zbog čega bi trebao da igrča u crveno-belom dresu br. 45 kazni prekršajem – ofsajd. Zapravo, prvi, drugi i četvrti elemenat definitivno nije zadovoljen, dok za treći elemenat nema dovoljno jasnih indikacija da bi se mogao primeniti. Na osnovu iznetog, mišljenja sam da je pomoćni sudija doneo ispravnu odluku kada nije signalizirao ofsajd.

3 коментара:

  1. Bravo za Dalibora, kao i uvek idealno postavljen.
    Minimalan ofsajd položaj, podržao bih odluku pomoćnika čak i da se Pešić aktivno uključio u igru (tu podrazumevam i da je postigao pogodak)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja se slažem sa svime navedenim, ali mislim da ova zamišljena ofsajd linija treba ići malo desno, otprilike gdje se stopalo igrača Partizana broj 23 dodiruje sa travnjakom. Zamišljena linija bi se ovako, u visini ramena, mogla povući samo u slučaju da je kamera 100% u liniji predposljednjeg igrača.

    ОдговориИзбриши