четвртак, 07. децембар 2017.

PET SITUACIJA IZ LAJPCIGA

- Liga Šampiona, 6. kolo -

Na prepunoj Red Bul Areni u Lajpcigu predstavnik Turske ne samo da je ostao neporažen, već je u Istanbul odneo sva tri boda. Po onome što smo imali priliku da vidimo na terenu RB Lajpcig je zaslužio bar bod sa ovog meča, ali zahvaljujući pre svega odličnim odbranama vratara tima iz Istanbula kao i nepreciznosti napadača domaćeg tima, nije bilo tako.  Što se tiče Gunešovih izabranika oni su igrali taman toliko koliko im je trebalo pa posle svega više nego zasluženo u nokaut fazu Lige Šampiona ulaze sa pozicije jedna u svojoj grupi. Kada su u pitanju sudijske odluke sa ovog meča izdvojio sam pet situacije koje mogu biti interesantne za analizu mada je bilo još par koje su mogle da budu analizirane.
Situacija 1. – Igrač u belom dresu prilikom uklizavanja čini prekršaj nad protivnikom. Po prirodi se radi o prekršaju koji je načinjen na nepažljiv način, gde je igrač u belom dresu nakon uklizavanja telom sprečio protivnika u daljem igranju loptom. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Situacija 2. – U začetku akcije igrač u belom dresu koji je kasnije postigaoi pogodak jeste bio u ofsajd položaju i svojim prvobitnim kretanjem ali nije iskazao jasnu nameru da se aktivno uključi u akciju. Međutim, kako se akcija odvijala navedeni igrač je kasnijim svojim kretanjem jasno i nedvosmisleno pokazao da ima nameru da se aktivno uključi u akciju što znači da je iz ofsajd položaja izvukao korist tj. ofsajd položaj je pretvorio u ofsajd. U ovakvim situacijama primereno je signalizirati ofsajd.
Situacija 3. – Igrač u belom dresu, koji se nalazi u ofsajd položaju, igra loptom koju mu je uputio saigrač. Takvim ponašanjem igrač u belom dresu ofsajd položaj pretvara u ofsajd. U ovakvim situacijama primereno je signalizirati ofsajd.
Situacija 4. – Igrač u belom dresu čini prekršaj nad protivnikom tako što na neprospisan način koristi ruke. Ovakvim prekršajem igrač u belom dresu je sprečio razvijanje obećavajućeg napada protivničkog tima. Po prirodi se radi o nesportskom ponašanju  igrača u belom dresu. Prema odredbama Pravila 12 – Odeljak žuti karton za nesportsko ponašanje, predviđeno je - da igraču koji prekršajem omete ili spreči obećavajući napad, osim kada sudija dosudi kazneni udarac za prekršaj koji je prethodno bio pokušaj igranja loptom, sudija treba da izrekne disciplinsku meru – opomena. U konretnoj situaciji samo to imali na delu. S obzirom da je igrač u belom dresu već imao jednu opomenu na utakmici, druga je značila isključenje.
Situacija 5. – Ovo je situacija kada je dosta teško sa sigurnošću reći da li je igrač u belom dresu bio u ofsajd položaju u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu. Ako pogledamo odbranbenog igrača u sivom dresu koji se nalazi bliže pomoćnom sudiji stiče se utisak da ofsajd položaja nije bilo, pa samim tim ni ofsajda. U situacijama, kao što je ova, kada pomoćni sudija nije siguran u postojanje ofsajda preporučuje se da pomoćne sudije ništa i ne signaliziraju. U svakodnevnoj fudbalskoj komunikaciji (terminologijiu) kod ovakvih situacija se odomaćio izraz „dati prednost napadaču“.

Нема коментара:

Постави коментар