среда, 24. јануар 2018.

NESVAKIDAŠNJI PRIMER IZ NANTA

Na meču Nant – PSŽ zabeležena je jedna nesvakidašnja situacija koja se, po elementima koji su je činili može okarakterisati čak i kao incident. Radi se o situaciji iz 90. minuta meča kada je došlo do kontakta između sudije i igrača u žutom dresu nakon čega je sudija pao. Nakon što je sudija ustao prekinuo je igru i igraču u žutom dresu je izrekao disciplinsku meru – opomena. Imajući u vidu da je taj igrač već imao jednu opomenu na utakmici druga je značila isključenje. Sve što se nakon toga dešavalo, guranje igrača i sudije je delovalo vrlo ružno.
Šta je sporno u ovoj situaciji? Sporne su dve stvari. Prva, da li je igrač u žutom dresu namerno gurnuo/sapleo sudiju dok je ovaj bio u pokretu (trčao). Drugo, reakcija sudije nakon što je pao. Što se tiče prve reakcije analizirajući dešavanja na terenu, pravac kretanja sudije i igrača u žutom dresu, mišljenja sam da je kontakt između sudije i igrač bio pre plod slučajnosti, nego namere. Samim tim da nije bilo ni osnova za dosuđivanjem tehničke kazne i izricane disciplinske mere. Prosto rečeno, ovakve stvari se dešavaju. Imali smo priliku da vidimo na nekim drugim utakmicama da nakon sudara igrača i sudije, igrač padne na zemlju i prekine svoje kretanje. Da je namera postojala onda bi to bila druga stvar koja bi bila podložna tehničkom i disciplinskom  sankcionisanju. Postoji jedno nepisano pravilo koje kaže da sudija treba da vodi računa da svojim kretanjem ne smeta igračima, ne ometa igru, šta god se pod tim kretanjem i ne ometanjem igre podrazumevalo.

Što se tiče druge reakcije iz navedene situacije ona je krajnje neprihvatljiva. Kao što se na snimku može videti sudija je imao nameru da igrača šutne zbog onoga što se dogodilo. Takvo ponašanje sudije nije dopušteno. Teško da se za ovakvo ponašanje sudije mogu naći reči opravdanja. Mišljenja sam, nakon svega viđenog a pogotovu nakon reakcije sudije da nogom udari igrača, da je sudija zaslužio da bude sankcionisan.

3 коментара:

  1. Sudija je sankcionisao igrača,a šta ćemo sa sudijom,ko će njega da sankcioniše!?Igrač nije završio utakmicu,a sudija je odsudio do kraja.Ulicarska reakcija sudije,ne zapamćena u modernom fudbalu,ovaj čovek više nikada ne sme da se bavi bilo kojim poslom koji je vezan za sudjenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sankcionisan je nakon meča. Ne razumem Vas, šta je trebalo da se desi, da ga interventna izvede sa terena?

      Избриши