недеља, 18. фебруар 2018.

BURNO U LUČANIMA

- Super liga Srbije, 23. kolo -

Mladost (L) – Partizan 1:2 (0:0)

Sudija: Aleksandar Vasić (Novi Žednik)

Danas je u Lučanima bilo veoma burno. Prema oceni onih koji su meč gledali, ali i sportske javnosti tri detalja su prelomila utakmicu u Lučanima. Prvi je navodni kontakt u kaznenom prostoru gostujućeg tima nakon čega su igrači u plavim dresovima tražili kazneni udarac, dok se druga dva tiču izrečene disciplinske mere – isključenje igračima u plavim dresovima.
Što se tiče prve situacije mislim da je ista potpuno jasna i da istoj ne treba dodatna analiza. To je pre svega zbog toga što je situacija zabeležena sa tri kamere pa sumnje u ispravnost sudijine odluke nema. Napominjem da sudija u konkretnom slučaju nije prekidao igru. Ako pažljivo pogledamo snimak treće kamere, snimak prve i druge nije relevantan jer gledaoca dovodi u zabludu, sasvim jasno ćemo videti da kontakta između igrača u belom dresu i protivnika zapravo i nema. 
Naime, videćemo, pre nego štu u kadar uđe AR1, da je igrač u plavom dresu počeo da pada čim se domogao ivice kaznenog prostora. Taj pad nije bio posledica kažnjive radnje od strane igrača u belom dresu. Zbog toga sam mišljenja da se pre može govoriti o pokušaju igrača u plavom dresu da simuliranjem prekršaja prevari sudiju, nego o prekršaju nad igračem koji je pao. Prema Pravilima igre za pokušaj simuliranja predviđena je pored tehničke kazne – indirektan slobodan udara, i disciplinska mere – opomena. Ostaje otvoreno pitanje kako je sudija video tu situaciju, odnosno kako je procenio pad igrača u plavom dresu.

Što se tiče druge dve odluke, koje su vezane za isključenje tu nisam uspeo da nađem video snimak, ali na osnovu onoga što sam mogao u direktnom prenosu da vidim prvo isključenje je bilo posledica druge opomene igraču u plavom dresu zbog prekršaja rukom, dok je drugo isključenje očigledno bilo posledica nesportskog ponašanja igrača u plavom dresu. Kod prvog isključenja mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku jer je  igrač u plavom dresu na nepropisan način koristio ruku u skok duel igri. Naime, igrač u plavom dresu je širenjem ruke u neprirodan položaj u neposrednoj blizini glave protivnika tim činom izazvao opasnost po protivnika. Prema instrukcijama, koje već duže vreme važe, koje je UEFA dala sudijama takvo igranje nije dopušteno i mora se snakcionisati disciplinskom merom – opomena.

Drugo isključenje kamera nije zabeležila pa ostaje da se kao velika verovatnoća pretpostavi da je isto nastupilo kao posledica nesportskog ponašanja prema sudiji. Da li je u pitanju bilo upućivanje sudiji pogrdnih reči, ili tome slično ostaje otvoreno pitanje. Ako je to bio povod za isključenje onda se mora konstatovati da je sudijina odluka bila ispravna.

Нема коментара:

Постави коментар