петак, 16. фебруар 2018.

OFSAJD ILI NE?

- Liga Evropa prvi meč 1/16 finala -

Partizan je u meču sa Viktoriom iz Plzenja bio više nego ravnopravan protivnik. Čak se može reći da su crno-beli tokom većeg dela meča držali igru pod kontrolom. S druge strane gosti iz Plzenja nisu ostavili neki naročito impresivan utisak. Partizan je zahvaljujući padu koncentracije, koja po pravilu dolazi usled nedovoljne psiho-fizičke pripremljenosti, ispustio pobedu iz svojih ruku pa će tako na revanš ići sa ne baš previše optimističnim rezultatom. Nekoliko sudijskih odluka sa tog meča zavređuje pažnju da se o njima nešto više kaže, ali ovom prilikom ću se zadržati na pogotku kojeg su postigli igrači Viktorie. Ofsajd ili ne?

Ako pogledamo frejmovan detalj sporne situacije nameće se utisak da je ofsajd postojao. Međutim, treba imati u vidu ugao kamere s jedne strane, i blizinu igrača koji su relevantni za procenu situacije s druge strane. Prilikom procene ofsajd položaja uvažavaju se svi delovi tela osim ruke igrača. Ovde se ne vidi položaj tela igrača u crno-belom dresu. Tačnije vidi se glava, deo gornjeg dela tela i deo desne noge. Ne vidi se do kraja donji deo tela i položaj leve noge. Kada pogledamo frejmovan detalj stiče se utisak da se igrač u crno-belom dresu nalazio u blago pognutom položaju što navodi na zaključak da je donji deo tela morao biti pomeren unazad tj. ka vratima. To svakako nije nebitan detalj. Sve to usložnjava procenu situacije.
Ako pogledamo ka vrhu fotografije videćemo po položaju stopala AR2 da je pomoćni sudija veoma dobro pozicioniran i da je imao otvoren vidik ka spornoj situaciji, što znači da nije bilo spoljnih elemenata koji su mogli da ometaju pomoćnog sudiju u porceni.

Kod ovakvih i sličnih situacija treba imati u vidu i preporuku UEFA koja kaže da ako pomoćni sudija nije siguran u to da li je postojao ofsajd položaj koji je kasnijim kretanjem igrača pretvoren u ofsajd, da u tim situacijama ne treba da podižu zastavicu. Kod nas se, u slobodnom govoru, takav stav formuliše kao „davanje prednosti napadaču“.

Uvažavajući navedeno mišljenja sam da je situacija bila teška za procenu, da položaj igrača koji su relevantni za procenu ofsajd položaja nije do kraja jasan i da je pomoćni sudija postupio u skladu sa uputstvom koje je UEFA dala pomoćnim sudijama prilikom procene ovakvih situacija. Moguće je da je ofsajd položaj, kasnije ofsajd postojao, ali da u realnom vremenu AR2 to nije mogao na oceni. 

3 коментара:

 1. Upravo položaj asistenta nije mu omogućio kvalitetniju procjenu jer je po meni iza linije napadača jedan korak (zaostaje)što mu onemogućava ispravno viđenje situacije i signalizacije nedozvoljenog položaja.Korak naprijed i imao bi pravu sliku napadača tj.nedozvoljeni položaj.U ovom slučaju se ne radi o dvojbi linija ili ne pa prednost daje napadaču u ovom slučaju asistent je pogrešio i poklonio gostima postizanje neregularnog pogodka.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne radi se o tome "linija ili ne", već o tome koliko je pomoćni sudija siguran u ispravnost odluke. UEFA je na poslednjem EP za ovakve situacije kazala da su "kompjuterski ofsajdi".

   Избриши
  2. Čak i da je pomoćni sudija bio idealno postavljen, šanse da ljudsko oko primeti ovako nešto su mizerne.

   Ovakve situacije se rešavaju "na osećaj" i to će vam potvrditi svaki pomoćni sudija koji se ozbiljno bavi svojom profesijom.
   Kada kažem osećaj, ne mislim na pogađanje i primenu ofrlje metoda, već na osećaj baziran na višegodišnjem iskustvu i na "vežbanje oka".

   A ovo Vam je školski primer kada sudija mora da da prednost napadaču, ili kako ste to Vi rekli "linija ili ne".

   Избриши