понедељак, 26. фебруар 2018.

PENAL U HUMSKOJ

- Super liga Srbije, 24. kolo -

Partizan se, odigravši nerešeno sa Zemunom, na svom terenu i tako omogućio Crvenoj Zvezdi da poveća bodovnu razliku. Igra crno-belih, pogotovu u ofanzivi, je bila daleko od toga da može dobiti prelaznu ocenu. Klub takvog imena i renomeo, povrh svega, ne sme da igra tako loše. Na meču se izdvaja jedna situacija koja se može okarakterisati kao bitna. Radi se o proceni prekršaja u kaznenom prostoru domaćeg tima kada je sudija dosudio kazneni udarac u korist gostuju koji je i realizovan. Taj pogodak je, na kraju se ispostavilo, zeleno-plavima omogućio da odnesu bod iz Humske. Evo te situacije.
Igrač u crno-belom dresu uklizava u protivnika. Uklizavanje kao oblik borbe za loptu je dozvoljeno. Da li je prilikom uklizavanja došlo do kontakta sa protivnikom, i ako je došlo da li je bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12. To su pitanja na koje treba pokušati naći odgovor. Snimak centralne kamere se u ovoj situaciji ne može koristit kao merodavan jer iz tog ugla deluje da je prekršaj postojao. Zbog toga se treba fokusirati na bočnu kameru koja daje dovoljno materijala da se dođe do odgovora na postavljena pitanja. Na prvi pogled deluje da kontakta nije bilo, tj. da je igrač u zeleno-plavom dresu pao bez kontakta. Međutim, ako pogledamo detalj kada desna noga napadača dolazi u visinu desne noge igrača u crno-belom dresu stiče se utisak da kontakt postoji. Igrač u zeleno-plavom dresu vrhom kopačke dodiruje nogu protivnika.
Dalje, postavlja se pitanje da li je navedeni kontakt posledica uklizavanja protivnika, ili namere igrača u zeleno-plavom dresu da inicira kontakt. S obzirom na prirodu situacije, kao i na to kako se kasnije odigrao pad igrača u zeleno-plavom dresu mišljenja sam da je navedeni kontakt bio posledica namere napadača da inicira kontakt. Zapravo, stičem utisak da je igrač imao nameru da inciranjem kontakta prikaže sudiji da je nad njim načinjen prekršaj i da samim tim za svoj tim izvuče korist u smislu dosuđivanja kaznenog udarca.

1 коментар:

  1. Sasvim je jasno da penal nije bio,ali to nije razlog da oni mučenici iz Partizana izdaju onako debilno saopštenje i tako pokušaju da prikriju svoj nerad i neznanje!    ОдговориИзбриши