недеља, 11. март 2018.

IMA KONTAKTA, NEMA NAMERE NA STADIONU RAJKO MITIĆ

- Super liga Srbije, 27. kolo -

Napredak se još jednom pokazao kao tim koji ume da Crvenoj Zvezdi pomrsi konce. Nakon što su izabranici Milorada Kosanovića u prvom delu prvenstva porazili crveno-bele na stadionu pod Bagdalom, ovoga puta su odneli bod sa stadiona Rajko Mitić. Nerešen rezultat je na kraju ipak realan. Jesu crveno-beli imali više loptu u nogama tokom celog trajanja meča, ali slaba je to vajda kada tu prednost nisu znali da materijalizuju. Posle svega viđenog nerešen rezultat je možda i najpravedniji. Na meču sam zabeležio jedni situaciju koja može biti interesantna za analizu. Radi se o proceni namere kontakta lopte i ruke od strane odbranbenog igrača u crveno-belom dresu u sopstvenom kaznenom prostoru.
Kada pogledamo snimak sporne situacije stiče se utisak da je kontakt lopte i leve ruke igrača u crveno-belom dresu postojao. Međutim, postojanje kontakta nije i dovoljan razlog da se isti okarakteriše kao kažnjiva radnja iz Pravila 12, tj. kao prekršaj. Potrebno je da postoji i elemenat namere. Procena postojanaj tog elementa se pokazala kao siva zona za sudije, ne samo kod nas, nego i kada su u pitanju utakmice koje se igraju pod okriljem UEFA. Kod ove procene više dolazi do izražaja sudijin osećaj za situaciju koja se dogodila, nego što mogu pomoći neki dodatni elementi koji su poslednjih godina dobili na značaju kako bi se pomoglo sudijama.
U konkretnom slučaju mišljenja sam da namere nije bilo. Stičem utisak da se radilo o „iznenadnoj“ lopti nakon što se ona odbila od stuba vrata. Naime, nakon što je lopta došla do odbranbenog igrača u crveno-belom dresu ona je prvo tog igrača pogodila u telo pa se nakon toga odbila gde je došlo do kontakta lopte i ruke. Sve to se veoma brzo odigralo. Zbog toga sam mišljenja da je sudija doneo ispravnu odluku što u konkretnom slučaju nije prekidao igru.

Нема коментара:

Постави коментар