недеља, 11. март 2018.

NA STADIONU RAJKO MITIĆ MIRIŠE NA OFSAJD

- Super liga Srbije, 27. kolo -

Još jedna interesantna situacija sa meča Crvena Zvezda – Napredak. Da li je pogotku domaćeg tima prethodio ofsajd?

Na snimku sporne situacije, kao i na frejmovanom detalju jasno se može uočiti da se igrač u crveno-belom dresu, koji se nalazi ispred protivničkog vratara nalazi uofsajd položaju, tj. najbliži je protivničkim vratima u trenutku kada se njegov saigrač oslobađa lopte (upućuje udarac ka vratima). Međutim, sam ofsajd položaj nije kažnjiv, naime potrebno je da bude ispunjen još jedan elemenat a to je da igrač koji se nalazi u ofsajd položaju se aktivno uključuje u igru.
Postavlja se pitanje da li je svojim pokretima igrač koji se nalazio u ofsajd položaju isti pretvorio u ofsajd, tj. da li učestuje u igri tako da je položajem tela sprečio protivničkog vratara da interveniše tj. učinio opstrukciju vraterevog vidnog polja. Na osnovu snimak sporne situacije kao i na osnovu frejmovanog detalja (obratiti pažnju na osenčene delove frejmovanog detalja) stekao sam utisak da cela situacija opasno miriše na ofsajd.
Treba reći da kod ovakvih situacija AR ne može tačno da odredi da li postoji opstrukcija vratarevog vidnog polja (može da odredi samo da li postoji ofsajd položaj, ili ne) zbog čega su konsultacije sudije i pomoćnog sudije kod ovakvih situacija skoro obavezne.

1 коментар:

  1. Definitivno je uticao na vratara. Sto bi sudija utakmice trebao jasnije vidjeti od asistenta. Pozdrav

    ОдговориИзбриши