петак, 20. април 2018.

DOBRE ODLUKE NAŠIH SUDIJA U NIONU

- Polufinale UEFA Youth lige, za sezonu 2017/2018 -

Čelsi – Porto 2.2 (5:4 penalima)

Sudija: Srđan Jovanović (Srbija)

Omladinci Čelsia i Porta su odigrali veoma kvalitetan meč polufinala omladinske Lige Šampiona. Rezultatska neizvesnost je bila do samog kraja. Poveo je Čelsi pa je izjednačio Porto. Zatim je poveo Porto, da bi Čelsi došao do izjednačenja u 86. minutu meča. Pobednika su na kraju odlučili penali. Bolji izvođači su bili igrači Čelsija pa su tako izborili plasman u finale. Upravo situacija iz 86. minuta je interesantna za analizu zato što je trebalo proceniti ofsajd položaj igrača u plavom dresu. Isto tako je interesantna i situacija iz 29. minuta kada je Čelsi postigao vodeći pogodak. Interesantna je takođe zbog procene ofsajda.
Analizirajući navedenu situaciju mišljenja sam da je AR2 dobro postupio što je igru pustio. Igrač koji je postigao pogodak (označen je crvenim krugom) u trenutku kada je njegov saigrač odigrao loptom nije se nalazio uofsajd položaju, pa samim tim nije mogao da bude kažnjen zbog ofsajda kada je igrao loptom (postigao pogodak – crvena strelica pokazuje pravac kretanja). S druge strane, drugi igrač u plavom dresu (označen plavom strelicom) jeste se nalazio u ofsajd položaju, ali taj igrač svojim kretanjem nije pokazao nameru da se aktivno uključi u igru tj. nije pokazao nameru da igra loptom. Sam ofsajd položaj nije kažnjiv. Kada se napravi kompletan pazl situacije mišljenja sam da ovde imamo veoma dobru odluku AR2.
Što se tiče situacije iz 29. minuta mišljenja sam da je AR1 ispravno postupio što nije prekidao igru. Situacija nije bila baš laka za procenu. Mišljenja sam da u trenutku kada je igrač u plavom dresu uputio udarac ka protivničkim vratima, njegov saigrač (označen crvenm krugo koji je igrao odbijenom loptom i postigao pogodak) nije se nalazio u ofsajd položaju pa samim tim nije mogao da bude kažnjen zbog ofsajda. Dobra odluka AR1.

Na utakmici sam zabeležio još jednu situaciju koja može biti interesantna za analizu. Iz tehničkih razloga tu situaciju nisam mogao da obradim. Radi se o proceni prekršaja unutar kaznenog prostora. Napadajući igrač u plavom dresu je nakon kontakta sa protivničkim odbranbenim igračem pao. Sudija je  procenio da u tom kontaktu nije bilo kažnjive radnje od strane defanzivnog igrača u narandžastom dresu pa je pustio da se igra nastavi. Mislim da je odluka sudija bila ispravna.

U prilogu je dat link gde možete videti navedene situacije:
http://www.uefa.com/uefayouthleague/video/videoid=2552601.html

2 коментара:

  1. Koliko god Srdjan bio dobar u Evropi,on mora da ima kontinuitet u domaćem šampionatu.UEFA pomno prati i učinak sudija u domaćim prvenstvima,tako da ukoliko ne bude dobijao pravu šansu kod nas polako će ga i UEFA "zaboraviti" na šta se izgleda i ide.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda ste u pravu. Ovde kod nas je korov toliko porastao da se cveće ni ne vidi.

      Избриши