уторак, 03. април 2018.

DVE SITUACIJE IZ TORINA

- Liga Šampiona, prva utakmica ¼ finala -

Juventus – Real (M) 0:3 (0:1)

Sudija: Cunejt Čakir (Turska)

Real je u Torinu, fudbalskim žargonom rečeno, razbio Juventus. Pobeda izabranika Zinedina Zidana je više nego zaslužena. Juventus je uspeo da pred kraj prvog dela igre nešto ozbiljnije pripreti gostujućem timu, ali to je bilo sve i ispostavilo se veoma, vema malo, ispod renomea jednog takvog kluba. Meč će svakako biti upamćen po fenomenalnom pogotku Kristijana Ronalda. Bio je to pogodak koji se retko viđa, efektan koji mami uzdahe svih iskrenih ljubitelja fudbala. Ovoga puta aplauz su upućivali i navijači Juventusa. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Kontakt lopte i ruke od strane igrača u plavom dresu postoji, ali taj kontakt nije dovoljan da bi se isti okarakterisao kao kažnjiva radnja iz Pravila 12. Potreban je još jedan elemenat da bude ispunjean, a to je namera. Mišljenja sam da namere od strane igrača u plavom dresu nije bilo. Radilo se o iznenadnoj lopti gde je kontakt usledio sa razdaljine kada igrač objektivno nema mogućnost da reaguje. S druge strane ako pogledamo kretanje igrača u plavom dresu (ponašanje tokom skoka) stičem utisak da je ruka tog igrača bila u položaju koji je za dati položaj tela prirodan. Na osnovu iznetog sam mišljenja da je sudija ispravno postupio što je pustio da se igra nastavi.
Situacija 2. – Mišljenja sam da ovde nema kažnjive radnje od strane igrača u plavom dresu pa samim tim ni razloga za dosuđivanje prekršaja u korist tima u crno-belom dresovima. Simuliranje prekršaja, ili ne? To je pitanje koje se kod ove situacije postavlja. Analizirajući situaciju mišljenja sam da je postojala namera od strane igrača u crno-belom dresu da prevari sudiju tj. da se radi o simuliranju prekršaja. Na takvo razmišljenje me navodi ponašanje napadača (pogotovu način pada) nakon što je prošao defanzivnog igrača u plavom dresu. Položaj ruku i tela ukazuje na postojanje simuliranja. Zbog toga sam mišljenja da je sudija ispravno postupio što je dosudio indirektan slobodan udarac u korist tima u plavim dresovima uz izricanje disciplinske mere – opomena igraču u crno-belom dresu zbog simuliranja prekršaj.

1 коментар:

  1. Prva situacija jako dobra odluka nema KU, a druga je po mom skromnom misljenju odlicna. Nema KU i takve odluke prave razliku medju sudijama.

    ОдговориИзбриши