четвртак, 26. април 2018.

ISPRAVNA ISKLJUČENJA NA STADIONU RAJKO MITIĆ

- Super liga Srbije, 3. kolo Play-off -

Crvena Zvezda je novom pobedom na pola koraka od nove titule. Zapravo, može se sasvim izvesno reći da je Srbija dobila novog šampiona u fudbalu. Pehar će se iz Humske preseliti u Ljuticu Bogdana. Čukarički je dobro odolevao napadima tima u crveno-belim dresovima sve do 60. minuta kada je Crvena Zvezda uspela da načne mrežu gostiju. Posle toga se sve svelo na fudbalsku rutinu. Ovom prilikom izdvajam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu. Obe se tiču procene ozbiljnosti prekršaja tj. potrebe za izricanjem disciplinske mere – opomena, koja je opomenutim igračima bila druga na utakmici što je značilo i isključenje sa meča.

Situacija 1. – Igrač u crveno-belom dresu ima kontrolu nad loptom i otvoren put da razvije obećavajući napad. U tim okolnostima igrač u tamnom dresu je načinio prekršja tj. kažnjivu radnju iz Pravila 12. Po prirodi ne radi se o bezbozirnom startu, zbog čega bi igraču trebalo da bude izrečena disciplinska mere – opomena, već se radi o prekršaju kojim je, u datim okolnostima, sprečeno razvijanje obećavajućeg napada protivničkog tima. Znači, radi se prekršaju koji se tretira kao nesportski potez što traba da bude disciplinski sankcionisano merom opomena. Upravo tako je postupio sudija u konkretnoj situaciji.
Situacija 2. – Igrač u tamnom i crveno-belom dresu ispoljavaju nameru da dođu do lopte. Igrač u crveno-berlom dresu uspeva da pre dođe do lopte, ali je u toj borbi koristio ruku na način koji nije dozvoljen. Naime, igrač je postavio ruku u predelu glave protivnika i na taj način otvorio mogućnost postojanja opasnosti po protivnika. Svako korišćenje ruke/u širenjem u predelu glave protvnika smatra se nesportskim činom koji može da potencijalno ugrozi zdravlje i bezbednost protivnika zbog čega takvo ponašanje treba da bude disciplinski sankcionisano merom – opomena. U skladu sa iznetim je postupio i sudija.

Нема коментара:

Постави коментар