среда, 25. април 2018.

OFSAJD I ISKLJUČENJE

- Super liga Srbije, 2. kolo Play-offa -

Sa malim zakašnjenjem postavljam dve interesantne situacije za analizu sa meča Partizan – Čukarički, koji je odigran u okviru 2. kola Play-offa. Razlog kašnjenja je objektivne prirode. U prvoj situaciji se radi o proceni fosajda, dok se druga situacija odnosi na procenu nasilnog ponašanja.

Što se tiče prve situacije tj. procene ofsajda jasno se može videti da se igrač u belom dresu u trenutku kada je njegov saigrač igra loptom nalazio u ofsajd položaju tj. bio je najbliži protivničkim vratima. Imajući u vidu da je taj igrač igra loptom tj aktivno se uključio u igru on je izvlačeći se iz ofsajd položaja iszvukao korist (prednost) za sebe. Samim tim činom igrač u belom dresu je trebao da bude kažnjin tj. bilo je osnova da se dosudi ofsajd u korist tima u tamnim dresovima. Vrlo je moguće da AR2 nije bio siguran u to koji igrač je igro loptom pa da zbog toga nije signalizirao ofsajd. U ovakvim situacijama mora da dođe do izražaja saradnja sudijskog tima.
Što se tiče druge situacije mišljenja sam da je bilo realnog osnova da se ponašanje igrača u tamnom dresu okarakteriše kao nasilno ponašanje  udario protivnika rukom). Za takvu vrstu prekršaja primerena je disciplinska mera – isključenje. Postoji mogućnost da navedeno dešavanje sudija nije video, ali su to morali da vide ili AR1 i/ili četvrti sudija. I kod ove situacija na delu imamamo kvalitet saradnej sudijskog tima.

Нема коментара:

Постави коментар