четвртак, 26. април 2018.

TRI SITUACIJE IZ HUMSKE

- Super liga Srbije, 3. kolo Play-off -

Partizan je slavio u meču protivn Radničkog iz Niša, mada je rezultat mogao biti i drugačiji. Gosti su došli na stadion u Humskoj ne da se brane, već da pariraju timu Miroslava Đukića. Radnički ima za čim da žali na ovom meču. Na kraju kada se crta podvuče pobeda crno-belih je zaslužena jer su igrači tog tima uspeli da realizuju šanse koje su imali, za razliku od protivnika. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam tri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u belom dresu (označen krugom) nalazi se u ofsajd položaju. Taj igrač je izvlačeći se iz ofsajd položaja (strelica pokazuje pravac kretanja) igrao loptom koju je dobio od saigrača. Imajući u vidu da se navedeni igrač aktivno uključio u igru iz ofsajd položaja to je trebalo da bude sankcionisano ofsajdom  jer je igrač došao do prednosti u odnosu na protivničke igrače upravo iz ofsajd položaja.
Situacija 2. – Vratar čini prekršaj nad protivničkim igračem u kaznenom prostoru u trenutku kada je lopta bila u igri. Imajuću u vidu mesto prekršaja mišljenja sam da je u datoj situaciji bila primerena tehnička kazna – kazneni udarac. Nije bilo potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Situacija 3. – U trenutku kada je igraču u belom dresu bila upućena lopta taj igrač nije bio u ofsajd položaju tj. nije bio najbliži protivničkim vratima. Na frejmovanom detalju se jasno vidi da je najbliži vratima igrač u crvenom dresu (označen strelicom). Imajući u vidu da igrač u belom dresu nije bio u ofsajd položaju, isti igrač nije mogao da bude sankcionisan ofsajdom.

7 коментара:

 1. U prvoj situaciji ne postoji ofsajd. Igrac se jeste vratio nazad, ali u momentu upucivanja lopte on se nalazio u liniji sa crvenin igrac. Pogledajte povono na snimku.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije sporno to o čemu Vi govorite. Međutim, igrač se izvlačio iz ofsajd položaja i na taj način se aktivno uključio u igru. Mišljenja sam da je na taj način igrač u belom dresu ostvario prednost u odnosu na protivničke igrače.

   Избриши
  2. Mislim da ovde ne postoje elementi koji ukazuju da je on ostvario prednost. Na slici koju ste obelezii, da je u tom momentu lopta bila upucena ka njemu onda bi isti bio kaznjen ofsajdom. Ili da je doslo do udarca ka golu i odbijena lopta dodje do njega onda bi on izvukao prednost iz svog polozaja. Igrac se vratio u dozvoljenu pozicuju i u momentu upucivanja lopte on ne izvlaci prednost, jer se nalazi u liniji sa crvenim igracem. To je moje misljenje, mozda gresim.

   Избриши
 2. Iako je igrač u ofsajd položaju što nije kažnjivo jer akcija njegovog saigrača traje dovoljno dugo da on uđe u liniju predposlednjeg igrača odbrane i tada mu je saigrač uputio lopta,što znači da ga je ovaj sačekao da izađe iz ofsajd položaja i onda mu uputio loptu a tada više nema ofsajda.Da je lopta bila upućena igraču a on iz ofsajd položaja krenuo ka istoj onda bi situacija bila jasna,ovako nema spora-nema ofsajda.

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala. Moguće da moja analiza kod prve situacije nije dobra.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Svako moze da pogresi, ne brinite. Vi radite sjajan posao na ovom blogu.

   Избриши
  2. Grešaka se ne bojim. Da li je posao sjajan ili ne, ja ne znam, ali znam da je iskren.

   Избриши