недеља, 01. април 2018.

U NIŠU NIJE BILO ELEMENATA ZA PENAL

-Super liga Srbije, 29. kolo

Vojvodina je uspela da sa Čaira odnese bod. U upravi crveno-belih kažu da je taj bod u datim uslovma ravan pobedi. S druge strane iz Radničkog stižu izjave da su na ovom meču nezasluženo osvojili samo bod i da se Vojvodina srećno provukla. Isto tako iz uprave tima sa Čaira poručuju da bi ishod meča bio drugačiji da su uspeli da iskoriste kazneni udarac. Upravo taj kazneni udarac je interesantna situacija koja zavređuje da se o njoj nešto više kaže.

Jasno je da u konkretnoj situaciji postoji kontakt lopte i ruke igrača u plavom dresu. Međutim, sam kontakt lopte i ruke nije dovoljan razlog da se isti okarakteriše kao prekršaj. Naime, potrebno je da postoji i elemenat namere. Upravo taj elemenat je sporan kod ove situacije. I pored toga što je procena namere ostala "siva zona" u tumačenju Pravila 12 – namerno igranje lopte rukom, u konkretnoj situaciji mišljenja sam da je prilično jasno da namere nije bilo. Dva elementa idu u prilog navedenoj tvrdnji. Prvi, je sam položaj ruke igrača u plavom dresu. Kao što se može videti ruka igrača je bila uz telo tj. nije bila odručena od tela tako da igrač položajem ruke nije telo učinio širim nego što ono jeste. Drugo, kao što se na snimku može jasno videti radi se o iznenadnoj lopti tj. lopta je bila upućena sa kraktko rastojanja nakon čega je došlo do kontakta lopte i ruke.

Na osnovu navedenog mišljenja sam da nije bilo elemenata da se kontakt lopte i ruke igrača u plavom dresu okarakteriše kao prekršaj tj. nije bilo razloga da se dosudio kazneni udarac.

Нема коментара:

Постави коментар