петак, 04. мај 2018.

JOŠ JEDNA SITUACIJA IZ RIMA

- Revanš meč polufinala Lige Šampiona -

Mnogi posetioci bloga su me kontaktirali pitanjem zašto nisam obradio situaciju iz drugog dela igra kada je sudija na intervenciju pomoćnog sudije zaustavio igru zbog ofsajda, a u nastavku akcije smo imali kontakt napadača u crvenom dresu i protivničkog vratara. Tu situaciju sada objavlujem kao odgovor svima koji su me po ovoj situaciji kontaktirali.
Na osnovu frejmovanog detalja može se ustanoviti da igrač u crvenom dresu, u trenutku kada njegov saigra igra loptom, nije bio u ofsajd položaju. Tačnije nije bio najbliži protivničkm vratima. Samim tim igrač nije mogao da bude kažnjen zbog ofsajda nakon što se aktivno uključio u igru. Znači, imamo previd od strane pomoćnog sudije. Situacija nije bila laka za procenu jer se sve brzo odigralo, a nepostojanje ofsajda nije bilo izražajno. Frejmovan detalj to nedvosmisleno pokazuje. Ovakve situacije su izuzetno nezgodne za pomoćne sudije.
Mnogi su me pitali, da nije bilo  ofsajda kakva bi odluka sudije trebala da bude nakon kontakta vratara i napadača u crvenom dresu. Tu neke velike dileme nema. Vratar jeste napravio kažnjivu radnju iz Pravila 12, pa shodno mestu prekršaja primerena bi bila tehnička kazna – kazneni udarac. Što se tiče disciplinske mere, podsećam na izmene Pravila igre koje su nastupile u sezoni 2016/2017, koje su kasnije dopunjene. Vratar je ušao u duel sa protivnikom, koji se našao u izglednoj prilici za postizanje pogotka, gde je mogućnost igranja lopte postojala i pri tome napravio prekršaj u pokušaju da igra loptom. Za prekršaj u takvim okolnostima primerena je disciplinska mera - opomena.

Нема коментара:

Постави коментар