субота, 05. мај 2018.

MILORAD MAŽIĆ KAO ZNAK REGULARNOSTI

- U ehu najave meča u Subotici -

Ovog vikenda su, između ostalog na programu utakmice 5. kola Play-off faze Super lige Srbije. Međutim, fudbalskoj javnosti pažnju zaokuplja meč u narednom kolu gde će se u Subotici sastati Spartak Ždrepčeva krv i Radnički iz Niša. Ova utakmica će definitivno prelomiti koji će od ta dva kluba igrati u kvalifikacijama za Ligu Evropa. Znači, ulog je međunarodna scena. Učešće na međunarodnoj sceni za naše klubove, ako izuzmemo Crvenu Zvezdu i Partizan, predstavlja pravi bingo, koji donosi mnoge benefite, pa stoga nije za čuditi se zašto klubovi žele da se domognu te scene. Sredstva za dosezanje navedenog cilja se često ne biraju. Već sada iz oba tabora ističu kako je meč u Subitici ključan za oba tima.

To je jedna dimenzija meča u Subotici. Druga dimenzija je mnogo osetljivija i zadire u bit regularnosti takmičenja. Ove sezone je takmičenje u Super ligi Srbije bilo optrećeno svim i svačim, najmanje fudbalskim stvarima. Raspredale su se mnoge priče u kojima se ozbiljno postavilo pitanje koliko je sve bilo regularno. Kako obično u sportu, naročito fudbalu, biva postoje sumnje, koje su bile veoma izražajne, ali ne i konkretni dokazi. Bez dokaza nema ni odgovornosti. Upravo meč u Subotici će biti krunski dokaz koji će odgonetnuti spomenutu smunju, tačnije delegiranje sudija za taj meč će dati odgovor na postavljeno pitanje.

Konkretno govoreći, jedini sudija koji taj meč, u datim okolnostima, može suditi bez bojazni od ove ili one pristrasnosti  je Milorad Mažić. Ponavljam, jedini sudija. Imenovanje bilo kog drugog sudije biće jasan znak da o aktuelnom prvenstvu možemo govoriti sve, samo ne o tome da je bilo regularno. U prilog navedenom dovoljno je priključiti sva dosadašnja delegiranja na osnovu kojih smo, skoro filigranski tačno, mogli da odredimo ishode mečeva. U pozadini cele priče stoje persone od uticaja. Upravo je Milorad Mažić sudija koji može svojim autoritetom, svojom ličnošću i međunarodnim ugledom da se suprotstavi svim tim personama i njihovim zahtevima.

Ukoliko na meč u Subotici između Spartaka Ždrepčeve krvi i Radničkog iz Niša bude delegiran neki drugi sudija, imao ili nema znak FIFA (taj znak kod nas odavno nema onu težinu koju bi trebao da ima) sasvim sam siguran da možemo očekivati fudbalski cirkus. Težina i značaj tog meča daju za pravo da se jedna takva konstatacija može izneti. Na kraju na potezu je FSS i Sudijska komisija FSS, šta god ona konkretno značila. Delegiranjem sudija za navedni meč kompletna fudbalska javnost će znati šta ćemo imati na tom meču, kompletna fudbalska javnost će, sada već jasno znati koliko nam je prvenstvo regularno.

2 коментара:

  1. Може и Срђан Јовановић или Игор Стојилковић.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uz sve moje simpatije prema sudijama koje ste naveli, ipak ne. Jovanović i Stojilković su dobre sudije, naročito Jovanović ali meč u Subotici je više od igre. Za to “više od igre" potreban je Mažić.

      Избриши