понедељак, 28. мај 2018.

PORED AUT LINIJE

Minulo prvenstvo je na videlo izbacilo mnogo toga lošeg kada su sudije i suđenje u pitanju. Mnogi su skloni reći, sa čim se slažem, da smo prošle godine dotakli dno. Ono što je u toj priči njagore je skoro potpuni izostanak poverenja u sudije i njihove odluke. Nepoverenje se kumuliralo iz kola u kolo da bi na samom kraju, u poslednja dva kola ono doživelo poptunu eskalaciju. Eskalacija je bila toliko velika i jaka da je čak izašla iz okivra fudbala i granica neše zemlje.

Prvenstvo jeste završeno, ali su problemi ostali. Zbog toga sasvim realno deluje izjava novog prvog čoveka Sudijske komisije FSS u kojoj se između redova može pročitati da je stanje veoma negativno, da se ono ne može promeniti preko noći mahanjem nekim čarobnim štapićem. Da predstoji jedan ozbiljan posao sa neizvesnim krajem. Čarobni štapić ne postoji. Ta oprezna izjava, lišena velikih reči i krupnih obećanja,  prvog čoveka Sudijske komisije govori o svesnosti onih kome je poverena briga o sudijama u narednom periodu o postojanju delikatne situacije u kojoj se komisija našla, kao i o tome koliko su ozbiljna i goruća pitanja koja stoje pred komisijom, a koje ona treba da reši. Za koje se očekuje da ponudi rešenje. Treba znati da idealnog rešenja nema.

Iluzorno je, imajući u vidu kompletno stanje u srpskom fudbalu, očekivati neke spektakularne promene koje će dovesti do radikalnog zaokreta. Za takvu šok terapiju, čiji sam pristalica, potrebno je da postoji minimum čvrste rešenosti kompletnog fudbalskog rukovodstva da se ona sprovede. Te rešenosti nema. Postoji samo deklarativna rešenost, postoje samo reči koje odzvanjaju prilično prazno, ali ona nije iskrena pa samim tim se na nju čovek ne može ozbiljno osloniti. Zbog toga od nove Sudijske komisije pre treba očekivati da preduzme određene aktivnosti kako bi usledile promene koje će početi da vraćaju poverenje fudbalske javnosti u sudije i njihove odluke. Treba očekivati promene koje će fudbalski ambijent učiniti bar malo boljim od onoga što smo imali u minulom prvenstvu. Za ono što je dve godine rušeno, trebaće bar četiri  za sanaciju.

Svi bi mi voleli da odmah i sad, kada su sudije u pitanju, dobijemo ambijent koji će nam služiti za ponos. Bilo bi to sjajno, ali je to, uz svu našu želju nemoguće jer se ključevi takvog uspeha nalaze u rukama onih koji vode fudbal u Srbiji, od kojih zavisi i budućnost nove Sudijske komisije FSS. Biće sasvim dobro, za početak, da u narednoj sezoni nemamo ambijent za sramotu i stid.

Нема коментара:

Постави коментар