уторак, 26. јун 2018.

BURNO U SARANSKU I KALINJINGRADU

Foto: FIFA
Rasplet u Grupi B je bio takav kao da je Hičkok režirao. Kako su se mečevi u Saransku i Kalinjingradu bližili kraju bilo je sve više tenzije i neizvesnosti. Na kraju samo imali pravi mali fudbalski triler. Sudijska nadokanda je bila od 6 do 7 minuta na oba meča. Kada su sudije označili kraj meča rasplet je bio poznat. U narednu fazu idu Španija sa pozicije 1, i Portugal sa pozicije 2. Iran ima za čim da žali u meču sa Portugalom. Imali su Iranci pred sam kraj meča priliku koju je bilo teže promašiti nego pogoditi. Takvi promašaji se skupo plaćaju. Umesto u drugi krug, izabranici Karlosa Kerioša će kući. Sa meča u Saransku, koji je obilovao uzbuđenjima, sam izdvojio tri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Između defantivnog igrača u belom dresu i protivničkog napadača dolazi do kontakta u kaznneom prostoru tima u belim dresovima. Analizirajući situaciju mišljenja sam da je u tom kontaktu bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12, tj. da je igrač u belom dresu načinio prekršaj nad protivničkim igračem. Imajući u vidu mesto prekršaja primerena je tehničk akazna – kazneni udarac. Što sew tiče disciplinske mere mišljenja sam da nije bilo potrebe da sudija igraču u belom dresu izrekne disciplinsku meru – opomena jer prekršaju datim okolnostima nije bio takav da je disciplinsku meru iziskivao.
Situacija 2. – U kaznenom prostoru tima u crvenom dresovima došlo je do kontakta lopte i ruke defanzivnog igrača u crvenom dresu. Postavlja se pitanje da li se polažaj ruke igrača u crvenom dresu može okarakterisati kao namera. Ruka igrača je vidno odručena od tela i nalazi se u položaju koji nije prirodan. Takvim položajem ruke je ostvaren kontakt sa loptom. Mišljenja sam da je bilo elemenata da se položaj ruke igrača u crvenom dresu okarakteriše kao namera. S druge strane u datim okolnostima nije bilo elemenata da se prekršaj disciplinski sankcioniše jer se nije radilo o udarcu na vrata, kao ni o sprečavanju obećavajuće prilike za protivnički tim.
Situacija 3. – Prekršaj igrača u crvenom dresu nad protivničkim igračem postoji. Što se tiče prirode prekršaja nisam mišljenja da se radi o nasilnom ponašanju, već pre o nesportskom ponašanju. Zbog toga sam mišljenja da je za takvu vrstu prekršaja primerena disciplinska mera – opomena.

3 коментара:

 1. Sa svim situacijama se slažem u potpunisti. Ako imate klipove sa utakmice ENGLAND PANAMA vredi pogledati oba kaznena udarca za ENGLAND jer je u neku ruku drugi kazneni udarac sličan prekršaju sa utakmice SWICA SRBIJA gde nije dosuđen kazneni udarac.Ali da se ne bi ponavljali.U suštini sinoćnea pomenuta utakmica je imala dosta situacija za postavljanje na blogu i ako ste primetili .Po mojoj evidenciji koju sam vodio i po meni tj mom mišljenju NEGODOVANJE NA ODLUKU SUDIJA od strane IRANSKIH igrača je bilo minimum 10 puta.A imalo je razloga izreći u par navrata disciplinske mere igračima ŽUTE KARTONE istima zbog negodovanja.Sudija je delovao kao da nema hrabrosti da to učini. S obzirom da je trener IRANSKIH igrača PORTUGALAC pokušavali su vršiti konstantni pritisak na sudije

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako imate klipove sa utakmice Engleska - Panama možete poslati pa ću ih vrlo rado obraditi i postaviti na blog.

   Избриши
 2. Ukoliko uspem da nadjem prosledicu svakako jer zaista vredi pogledati zbog edukacije i mišljenja sudija koji dolaze na listama ,a sve u cilju poboljšanja i upravo takve situacije doprinose bolje...kvalitetnije SUDJENJE istih.Srdačan pozdrav

  ОдговориИзбриши