понедељак, 18. јун 2018.

DVE SITUACIJE IZ VOLGOGRADA

Englezi su se prilično namučili u meču sa Tunisom. Do tri bode su došli u 90+2 minutu meča kada je Kein, zaboravljen od strane protivničkih igrača, glavom smestio loptu u mrežu. Iskreno, pobeda reprezentacije Engleske je zaslužena. Tunižani su se branili kako su znali i umeli. Ovoga puta im nije pošlo za rukom da se odbrane. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu. Obe se tiču procene prekršaja unutar kaznenog prostora.

Situacija 1. - Igrač u crvenom dresu čini prekršaj nad protivničkim igračem u sopstevnom kaznenom prostoru. Igrač u crvenom dresu širi ruke u neposrednoj blizini glave protvinika i na taj način čini kažnjivu radnju. Po prirodi radi se o prekršaju koji se potencijalno dovodi u opasnost bezbednost igrača zbog čega  pored tehničke kazne igrač treba da da bude i disciplinski sankcionisan merom – opomena. Upravo tako je sudija na meču postupio zbog čega njegovu odluku samtram ispravnom.
Situacija 2. – U kaznenom prostoru tima u belim dresovima je došlo do kontakta igrača tog tima br. 13 i protivničkog napadača nakon čega je napadač pao. Postavlja se pitanje da li je igrač u belom dresu načinio prekršaj nad protvinikom tj. da li je u pitanju bila kažnjniva radnja iz Pravila 12 – držanje. Sudija nije reagovao, kao ni VAR sudija pa tako igra nije bila prekinuta. Treba istaći da je položaj sudije u odnosu na spornu situaciju bio skoro idealan, odnosno sudija je imao potpuno otvoren vidik prema spornoj situaciji. U pravi mah se učinilo da je prekršaj postojao, međutim kada se pogleda frejmovan detalj situacije taj utisak nije više tako izražen kao što je bio prvobitno. Naime, stiče se utisak da je igrač u crvenom dresu svojim pokretima ruku vukao protivničkog igrača ka sebi. Očigledno da je sudija situaciju video kao međusobno guranje pa stoga nije hteo da prekida igru.

Нема коментара:

Постави коментар