недеља, 17. јун 2018.

FAUL ILI NE?

Švajcarska je uspela da dođe do boda u meču sa favorizovanom reprezentacijom Brazila. Pokazalo se još jednom da Brazil nije više ona reprezentacija po kojoj se ta zemlja nekada prepoznavala. Promenila se vremena, promenili se i odnosi u fudbalskom svetu. Kada je u pitanju ovaj meč interesentan je situacija iz 50. minuta meča kada je tim u crvenom dresovima došao do izjednačujućeg pogotka. Postavlja se pitanje da li je igrač u crvenom dresu načinio prekršaj nad protivničkim igračem, ili ne?

Treba znati da je ovo takmičenje pod okriljem FIFA i da se često dešava da kriterijum suđenja na takmičenjima koje FIFA organizuje, u jednoj određenoj meri, se razlikuju od kriterijuma koje sudije primenjuju pod okriljem konfederacije kojoj pripadaju. U to smo imali priliku da se uverimo na SP 2014. godine u Brazilu. Kakve su konkretno instrukcije sudije dobile tokom priprema za Svetsko prvenstvo kada je u pitanju sankcionisanje prekršaja koje igrači načine u fazi napada, pogotovu kada se radi o ubacivanju lopte udarcem iz ugla (guranje igrača), ostaje za javnost nepoznanica. Stoga kod analize situacije iz 50. minuta možemo koristiti kao kriterijum ono što UEFA koristi kod ovakvih situacija. To nikako ne znači da je taj kriterijum i validan kada je u pitanju ovo takmičenje, ali od nečega se treba poći.

Ako uzmemo UEFA kriterijum (to se može najbolje videti u RAP materijalima) onda se ponašanje igrača u crvenom dresu može oceniti kao kažnjiva radnja iz Pravila 12. To konkretno znači da je trebalo dosuditi prekršaj u korist tima u žutim dresovima jer je u pitanju prekršaj koji je nastao kao posledica guranja protivnika i na taj način obezbeđivanje sebi povoljnijeg položaja. U navedenoj situaciji imamo vidno korišćenje ruku na nepropisan način od strane igrača u crvenom dresu. Govoriti o intezitetu guranja nije baš uputno jer kod prekršaji koji nastanu na taj način nekada i najmanje guranje može da igrača, nad kojim je učinjen prekršaj, da poremete u stabilnosti.

11 коментара:

 1. Slazem se u potpunosti. Jedino cudi zasto se brazilski igrac uopste nije pobunio?!

  ОдговориИзбриши
 2. Kod ovih situacija ce uvek biti dileme, cinjenica je da je ovde nacinjeno blago guranje i samim tim i prekrsaj. Ovo je na centru lagan faul, zasto ne bi bio i u KP.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Koliko god potencirali da je isti kriterijum i na centru i u sesnestercu to nikad nece biti

   Избриши
 3. Ne vezano za ovu situaciju,VAR se na ovom prvenstvu pokazao kao potpuni promašaj i njegovi zagovornici su doživeli potpuni fijasko.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ima mnogo prostora za napredak, ali daleko od toga da je promašaj, naprotiv.

   Voleo bih da znam koji su vam argumenti za ovakvu tvrdnju?

   Избриши
  2. Zasto se pokazao kao promasaj? Sto si tako negativan? I kod penala za Francusku i kod penala za Svedsku i kod gola za Francusku se pokazalo da je ispravno sto su ga koristili.

   Избриши
  3. +Penal za Dansku
   +ŽK za Prijovića

   Ono što se u javnosti zamera VAR sistemu je to što nije koriščen u pojedinim situacijama, tj da VAR morao da pozove sudiju utakmice da pogleda snimak na terenu (On field review):
   -Gol Španije
   -Faul na Mirandom (Brazil-Švajcarska)
   -KU za Argentinu

   Međutim, niko ne spominje da se SVAKI gol proverava i da VAR interveniše samo u slučaju JASNE greške.

   Od svih navedenih situacija, smatram da je VAR zakazao samo u utakmici Argentina-Island, ali to pripisujem grešci SUDIJE, ane VAR.

   Избриши
  4. VAR se pokazao kao jako dobra stvar. Samo je pitanje kako se koristi. U situacijama kada je koriscen donete su ispravne odluke. Imali smo samo jednu situaciju koju mozemo da nazovemo greskom (Spanija-Portugal, prvi gol Spanije).
   Na utakmici Argentina-Nigerija Marcinijak nije hteo da gleda snimak. Bio je siguran u svoju odluku.
   @zoran 79, da nije bilo tog VARa ne bi bio dosudjen kazneni udarac danas za Svedsku, pre par dana za Francusku. Iz tih penala su ekipe obezbedile sebi 3 boda.
   To su situacije koje na snimku nisu stvarale dilemu.
   U svim onim sitacijama oko kojih moze da se diskutuje, podrzava se odluka sudije.

   Избриши
  5. @Petar Maljevic
   Kod gola se nije koristio VAR. Goal line technology je zaduzena za to. Nikakve veze nema sa VARom.

   Избриши
  6. Whistle2
   U redu, ali i ta vrsta provjere je uvedena na ovom prvenstvu. Svakako, pun pogodak uvodjenjem istih.

   Избриши