субота, 02. јун 2018.

JONAS ERIKSON IDE U SUDIJSKU PENZIJU

FIFA sudija Jonas Erikson iz Švedske završiće sudijsku karijeru danas, nakon prijateljske ustakmice između Islanda i Norveške. Radi se o nejistaknutijem sudiji, poslednje decenije, iz Švedske koji iza sebe ima 340  mečeva i šest šampionaskih finala.

Erikson ima 44 godine i u kjarijeri je delio pravdu na SP 2014. godine u Brazilu, kao i na EP 2012. godine. On i njegov tim nisu dobili šansu da sude na SP u Rusiji. Stiče se utisak da je to bio ključni razlog da Šveđanin kaže zbogom aktivnom suđenju. On je, u izjavi za SVT Sport, svoju odluku o prestanku aktivnog suđenja obrazložio sledećim rečima: „Odlučio sam da završim sudijsku karijeru i pored toga što imam 44 godine, a starosna granica je 45 godina. Morao bih sledeće godine da se povučem, ali smo moje kolege i ja odlučili da to uradimo ove godine jer je razočaravajuće da nismo dobili šansu da sudimo na SP u Rusiji.“

Jonas Eriskon je takođe rekao: „Fudbal je za mene požuda, starst i radost a osećam kako sve to polako gubim. Odlučio sam da prekinem sudijsku karijeru iz razloga da sve to zbog čega volim fudbal ne izgubim.“ Šveđanin nije bio blag prema FIFA i UEFA, optužujući te dve kuće da su izgubili komunikaciju sa sudijama. Prema rečima Eriksona on je iz novina saznao da se ne nalazi na listi sudija za SP u Rusiji. „Komunikacija je poptuno odsutna, nema transparentnosti u radu, ali zato postoji nepotizam a to ne mogu prihvatiti. Postoji rukovodstvo koje me jednostavno tera da prekinem sa aktivnim suđenjem.“

Jonas Erikson smatra da švedske sudije nisu imali fer šansu kod UEFA i FIFA. „Švedska je mala zemlja, zbog čega ne dobijamo utakmice koje zaslužujemo. Rukovodstvo UEFA i FIFA ide u veće zemlje. To je jedan razrađen sistem. Boriti se protiv tog sistem je zapravo borba sa vetrenjačama. Dobijamo utakmice ali ne one koje zaslužujemo“ rekao je Erikson, uz najavu da će nakon prestanka sa aktivnim bavljenjem suđenjem provoditi više vremena sa porodicom.

7 коментара:

 1. Zar nije ukinuta starosna granica kao sto ste mi odgovorili u nekoj od prethodnih vesti?

  ОдговориИзбриши
 2. Koliko mi je poznato jeste. FIFA je starosnu granicu u formalno-pravnom smislu ukinula. Mali broj sudija ostane aktivan i nakon napunjenih 45 godina života. U tom kontekstu ovu odluku treba posmatrati.

  ОдговориИзбриши
 3. Greškom ste izostavili da pomenete da je sudio i na Euro 2016 (ne samo 2012).

  ОдговориИзбриши
 4. Da ga ne drze zbog Skandinavskog lobija,nikad ne bi bio u elit grupi.Sasvim prosecan sudija u odnosu na sastav elit grupe.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Odličan sudijski tim je imao tokom karijere. Mlade sudije od njega trebaju da se ugledaju u pogledu komunikacije i odnosa da igračima. Kada pogledate listu sudija elite, vidjećete da ima dosta lošijih sudija od njega, naročito novo promovisanih zadnjih godina.

   Избриши