уторак, 26. јун 2018.

JOŠ JEDNA DRAMA, OVOG PUTA U SANKT PETERBURGU

Foto: FIFA
Još jedno zanimljivo veče na Svetskom prvenstvu. Mesto dešavanja je bio Sankt Peterburg, a akteri igrači Argentine i Nigerije. Rezultatska klackalica je prvo vodila Argentinu dalje, potom Nigeriju da bi na kraju jezičak na fudbalskoj vagi prešao na stranu izabranika Horhe Sampaolia. Argentina će u 1/8 finala na megdan Francuzima, reprezentataivci Nigerije kući. To je fudbal, u tome leži draž čudesne igre koja se zove fudbal. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu.

Situacija 1. – Igrač u svetlom dresu čini prekršaj nad protivničkim igračem. U pitanju je držanje protivnika. Imajući u vidu mesto prekršaja primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Ako imamo u vidu okolnosti pod kojima je prekršaj načinjen, kao i prirodu prekršaja (nesportsko ponašanje) primerena je disciplinska mera – opomena igraču koji je prekršaj načinio.
Situacija 2. – U kaznenom prostoru tima u svetlim dresovima dolazi do kontakta lopte i ruke od strane defanzivnog igrača u svetlomdresu. Postavlja se pitanje da li u tom kontaktu postoji namera da se lopta igra rukom? Analizirajući situaciju mišljenja sam da namere nije bilo jer do kontakta dolazi nakon što je igrač loptu igra glavom pa se stiče utisak da igrač nije imao nameru da rukom kontroliše loptu.

6 коментара:

 1. Veoma dobro SUDJENJE sudije Cakira.Moje miseljenje je da su obe odluke donete ispravno.Što se tiče ostalih segmenata treba izdvojiti ostale disciplinske mere koje je doneo tačno i blagovremwno.Naročito lep primer zbog odlaganja nastavka igre u samom finišu meča kapitenu i najbolajem igraču Argentine Mešaju. I definitivno se je pokazalo da evropske sudije ,za razliku od sudije Brha drže sve u svojim rukama i kvalitetom,a samim tim i posvećuju pažnju VAR tehnologiji tj poštuju one koji su tamo i kada bude bilo potrebe što se je moglo videti kod druge opisane situacije kada je uz konsultacije pogledao i doneo odluku sasvim ispravnu.I sam gest trenera Nigerije i ostalih igraca po završetku susreta govore koliko su imali poverenja u svaku odluku sudijskog tima iz Turske

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prilično autoritativno suđenje. Čakir je imao uravnotežen pristup igračima i situacijama tokom umatkice.

   Избриши
 2. Zanimljivo za odabir sudije VAR sistema na večerašnjoj utakmici.Isti sudija koji je bio na utakmici SWAJC-SRBIJA je i veceras arbitar iz Germany SWAJC-KOSTARIKA.Nije tema .Ali vredi pomenuti.Ne volim i nikada nisam hteo da se bavim u organizaciji i sada kada radim sa decom teorijama zavere,ali ocogledno ne štima sve kako treba.

  ОдговориИзбриши
 3. Kakva je razlika izmenju igranja lopte rukom igraca Portugala i igraca Argentine? Prvo je KU a drugo NE?

  ОдговориИзбриши