субота, 23. јун 2018.

LEP PRIMER IZ ROSTOVA NA DONU

Foto: FIFA
Meksiko je pobedom nad Južnom Korejom izborio plasman u narednu rundu na Svetskom prvenstvu. Južnokorejanci su imali želju da učine nešto više u meču sa Meksikom, ali u tome nisu uspeli. Kvalitet je bio presudan u ovom meču. Ipak, igračima reprezentacije Južne Koreje se mora odati priznanje na bespoštednoj borbi i zalaganju. Takva igra im je donela častan poraz od reprezentacije koja je ipak bila favorit u ovom meču. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam situaciju iz 24. minuta kada je sudija nakon kontakta lopte i ruke defanzivnog igrača u cervenom dresu, u sopstvenom kaznenom prostoru dosudio kazneni udarac. Odluka je doneta bez pomoći VAR tima.

Analizirajući navedenu situaciju jasno je da je kontakta lopte i ruke postojao. Ostalo je da se utvrdi d ali je taj kontakt proizvod namere, ili nije. Ruka igrača u crvenom dresu je vidno odručena od tela i nalazi se u položaju koji nije prirodan. Imajući u vidu da je kontakt sa loptom ostvaren takvim položajem ruke smatram da je sudija doneo ispravnu odluku što je navedeni kontakt okarakterisao kao nameru tj. što je dosudio kazneni udarac. Što se tiče disciplinske mere za učinjeni prekršaj mislim da je sudija i tu dobro postupio što igraču u crvenom dresu nije izrekao disciplinsku meru – opomena jer u datim okolnostima takvo igranje lopte rukom nije iziskivalo disciplinsku meru.

Ovom prilikom želim da se osvrnem na jedan segmen suđenja koji u dobroj meri determiniše kvalitet suđenja na meču u Rostovu na Donu.  Sasvim je izvseno da su sudije pred početak Svetskog prvenstva dobile instrukciju da se kolne olakog izricanja disciplinskih mera, pogotovu opomena. Da se opomena izriče samo u krajnjoj varijanti, tj. da sudije treba da učine sve kako bi bez opomene smirili igrače u igri. Upravo o tom segmentu na današme meču želim da nešto kažem.

Do četrnaestog minuta utakmice zabeleženo je čak 9 prekršaja. Osam od strane reprezentacije Južne Koreje, 1 od strane reprezentacije Meksika. Za takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo to je mnogo prekršaja. Odnos u prekršajima je poslao jasan signal da je reprezentacija Južne Koreje u meč ušla veoma agresivno. Ako tome dodamo temperamen protivničke reprezentacije, koji uvek predstavlja potencijalu tempriranu bombu, onda se jasno dalo naslutiti u šta se utakmica mogla pretvoriti. Sudija nije podlegao pritisku takvih okolnosti već je vrlo strpljivo i sistematski pristupao igračima nakon načinjenog prekršaja demonstrirajući staloženost u rasuđivanju šta uraditi. Jednom rečju, sudija nije srljao u disciplinsovanju igrača putem kartona. Sudija je veoma dobro razumeo da puštanje igre u takvim okolnostima ne bi bilo moguće, tj. puštanje igre proizvelo bi negativan efekat na tok meča. Igrači su, kako je utakmica odmicala takavo ponašanje sudije veoma dobro razumeli. Kasnije početna napetost je kod igrača popuštala što je dalo mogućnost sudiji da postepeno pušta se igra razvija bez prevelikog upliva sudije. Prvu disiplinsku meru – opomena sudija je izrekao tek u drugom delu igre i to, ako me pamćenje služi u 58. minutu meča. Kasnije su bile još tri opomene (63, 72 i 80 minut meča). Taj raspored disciplinskih mera šalje još jedan jasan signal a to da je sudija veoma dobro procenio vreme kada opomene treba izreći. Imali smo priliku da vidimo demonstraciju pune kontrole nad mečom od strane sudije.

Imali smo priliku da vidimo jedno veoma inteligentno i pametno suđenje kao primer kako se može zahtev koje je FIFA pred sudije stavila ispoštovati tako da sve bude u skladu sa Pravilima igre, da timovi budu zadovoljni suđenje i da se sve odvija u duhu fudbala. Ako svemu napisanom dodamo da je u pitanju naš sudija Milorad Mažić, onda zadovoljstvo viđenim može biti još veće.

2 коментара:

  1. Posle više nego fantastičnog finala LŠ,Milorad je danas ponovo učinio celu Srbiju ponosnom.

    ОдговориИзбриши
  2. Milorad je doneo fantastičnu odluku dosudivsi kazneni udarac bez disciplinske mere i opravdao je poverenje tj ljudi zaduženih za delegiranje sudija.Ostalo je sve rutinski i sa lakocom odradio na zadovoljstvo svih nas i na zadovoljstvo obeju drzava. MILORAD će biti akter polufinala-finala.Jedino se bojim da Hrvatska selekcija ne ugrozi put našem timu.A s obzirom da italy ne učestvuje,predstavnik italije ima otvoren put.Isto vazi i za holandskog arbitra .

    ОдговориИзбриши