понедељак, 04. јун 2018.

MALO O VAR TEHNOLOGIJI NA SP U RUSIJI

Tim video pomoćnih sudija (VAR) podržavaće sudije iz video operacijske sobe (VOR) koja se nalazi u Međunarodnom radio-difuznom centru u Moskvi (IBC). Signali svih kamera sa 12 stadiona će se slivati u video operacijsku sobu. Sudije će sa svakog stadiona imati mogućnost da razgovaraju sa VAR timom preko softificiranog viber-linka radio sistema.

VAR mapa - Izvor: FIFA
Šema kamera na stadionu koje će koristiti VAR tim - Izvor: FIFA
Na svakom stadionu će biti inastalirane 33 kamere, svim kamerama pristup ima VAR tim, od kojih je osam slou-moušn, a četiri su ultra slou-moušn. Pored toga VAR tim imaće pristup dvema ofsajd kamerama, koje će biti dostupne samo VAR timu. Za “knockout” VAR tim će imati na raspolaganju još dve dodatne kamere za usporeno kretanje po svakom događaju. Ove kamere će se uglavnom koristiti za utvrđivanje činjenica kao što je utvrđivanje tačke kontakta kod prekršaja. Nortmalna brzina snimka će se koristiti za utvrđivanje inteziteta prekršaja, ili npr. da li je igrač namerno igrao loptu rukom. VAR tehnologija će se koristiti kod procene ofsajda, procene prekšaja u kaznenom prostoru, izricanja disciplinskih mera, identifikovanje učinioca prekršaja kao i kod procene da li je lopta cela prešla fgol-liniju, ili nije.
VAR tim će imati pristup svim FIFA kamerama za emitovanje, sa izuzetkom nekoliko kamera koje ne pokrivaju igru, npr. snimak kamere iz helikoptera.

Нема коментара:

Постави коментар