среда, 20. јун 2018.

SUĐENJE NA ZADOVOLJAVAJUĆEM NIVOU

Prošlo ješ šest fudbalskih dana na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Do sada je odigrano 17 utakmica. Kada je suđenje u pitanju tri reprezentacije su izrazile nezadovoljstvo deljenjem pravde na njihovim mečevima. To su: Nigerija, Brazil i Engleska. Sve tri reprezentacije svoje nezadovoljstvo baziraju na odlukama sudije kojima je ili dosuđen kazneni udarac protiv njih, ili nije dosuđen kazneni udarac u njihovu korist.

 Nigerijici su izrazili protest zbog toga što je u meču protiv Hrvatske sudija dosudio kazneni udarac protiv njih nakon kontakta njihovog igrača sa protivničkim napadačem u kaznenom prostoru.  Brazilci su debelo ljuti na sudiju zbog toga što je u meču sa Švajcarskom proznAt pogodak toj reprezentaciji nakon prekršaja nad njihovim defanzivcom, dok Englezi dižu glas protiv sudije jer, po njihovom mišljenju, nije u meču sa Tunisom dosudio kazneni udarac u njihovu korist nakon prekršaja nad njihovim napadačem.

Meč Hrvatska – Nigerija nisam gledao, kao ni snimak sa tog meča pa se ne mogu odrediti prema tome koliko je nezadovoljstvo reprezentacije Nigerije ispravno. Što se tiče protesta Engleza mišljenja sam da ti protesti nisu na mestu. Koliko god da gledam spornu situaciju o kojoj Englezi govore ne mogu da se otrgnem utisku da je napadač te reprezentacije u kontaktu sa protivničkim defanzivcem koristio ruke isto toliko koliko i protivnički igrač. U tom međusobnom povlačenju dva igrača bilo bi nekorektno da se samo jedna strana kaznila, u ovom slučaju reprezentacija Tunisa. Takav, u osnovi priličlno pristrasan stav Engleza me ne čudi jer oni već dugi vremenski period pokazuju izvesnu dozu odsustva džentlmenstog u fudbalu.

Jedini, pravi nezadovoljnik suđenjem u prvom kolu može bitii reprezentacija Brazila. Ta reprezentacija jeste drastično oštećena u meču sa Švajcarskom, jer po svim kriterijumima ponašanje igrača te reprezentacije u kontaktu sa protivničkim defanzivcem, kada je postignut izjednačujući pogodak  se može okarakterisati kao kažnjiva radnja tj. kao prekršaj. Šta je kod te situacije zakazalo u komunikaciji kompletnog sudijskog tima, računam i VAR tim, ostaje nejasno.

Naredni mečevi će doneti još više izazova za sudije pa će biti interesantno videti kako će na te, povećane izazove sudije reagovati. Ako bi se jednom rečenicom trebalo oceniti učinak sudija u prvih šest dana Mundijala onda bi ta rečenica glasila: Suđenje je na zadovoljavajućem nivou.

Što se tiče VAR tehnologije, ona je u dosadašnjem toku prvenstva u određenim situacijama pokazala svoje prednosti. Svakako da postoji prostor da se ova tehnolgoija još više usavrši i prilagodi zahtevima i potrebama, ali i prirodi fudbalske igre na zadovoljstvo svih.

1 коментар:

  1. Ukoliko govorimo o dosadasnjem toku sampionata, najbolje su definitivno odsudili Nestor Pitana i Alireza Faganji. Definitivno bi Pitana mogao da bude glavni kandidat za finale SP, ukoliko se neke stavri poklope.

    ОдговориИзбриши