четвртак, 14. јун 2018.

UTISCI SA OTVARANJA SVETSKOG PRVENSTVA

Fotot: FIFA
Na premijernom meču Svetskog prvenstva u fudbalu videli smo pravu goleadu. Rusija je deklasirala saudijsku Arabiju rezultatom 5:0. Pobeda zemlje domaćina ovogodišnjeg Mundijala je više nego zaslužena. S druge strane reprezentacija Saudijske Arabije nije ništa pokazala. Jednom, ili dva puta su uspeli da malo ozbiljnije priprete golu Akinfeeva. Ono što su mnogi prognozilari, da se radi o autsajderu,pokazalo se već na prvom meču. Ubedljiva pobeda izabranika Čerčesova nije pravo merilo snage reprezentacije Rusije. Koliko ta reprezentacija može videćemo već u narednom meču sa reprezentacijom Egipta.

Kada je suđenje u pitanju Nestor Pitana iz Argentine nije imao težak posao. Zapravo, nije imao komplikovanih i teških situacija za rešavanje. Kompletan meč se odigrao u mirnoj atmosferi bez previše fudbalskog žara. Možda je poslednjih desetak minuta donelo malo više tenzije na terenu, ali i to je bilo u granicama normalnog. Baš u tom periodu su izrečene dve disciplinske mere – opomena, obe zbog učinjenog prekršaja i ispravno. Od interesantnih situacija izdvojio bih dve. Obe situacije su iz prvog dela igre. Prva se tiče procene ofsajda, kada je AR2 načinio previd jer se reprezentativac Rusije, koji je igrao loptom nalazio najbliže protivničkim vratima. Napadač se, dosta izražajno nalazio van zamišljene linije u odnosu na pretposlednjeg igrača odbrane što dodatno može, u neku ruku, ići u prilog tezi da se radi o ozbiljnijem previdu od strane pomoćnog sudije. Druga situacija se tiče procene prekršaja unutar kaznenog prostora. Napadač (mislim da je bio Golovin) reprezentacije Rusije je pao nakon što je unjegovoj blizini bio protivnički odbranbeni igrač. Sudija je pustio da se igra nastavi. Odluka sudije je bila ispravna jer prekršaja nije ni bilo, ali se otvara pitanje da li je igrač reprezentacije Rusije simulirao prekršaj. Ono što je interesantno je to da kontakta ako je i bilo on je bio tolikom fudbalski beznačajan da nije mogao da utiče na takav pad reprezentativca Rusije. Svakako ostaje otvoreno pitanje kako je sudija tu situaciju video tj. da li je on pad napadača doživeo kao pokušaj simuliranja. S druge strane moguće je da su sudije dobile instrukcije pred početak prvensta da budu krajnje obazireve kada je u pitanju disciplinsko sankcionisanje pokušaja simuliranja prekršaja.

Što se tiče stila suđenja Nestora Pitane on prilično obiluje teatralnošću. Nagli pokreti kod donošenja odluka, široka gesta kod pokazivanja prekršaja, traženje pažnje prilikom konverzacije sa igračima, krajnje izražajno kretanje i geganje u situacijama kada se vrši udarac iz ugla itd. su elementi koji profilišu stil suđenja Nestora Pitane. Takav stil suđenja je stvar karaktera sudije, pa sada nekome taj stil može da odgovara, nekom ne. Lično, nisam pristalica teatralnosti u suđenju.

Kada se crta podvuče Svetsko prvenstvo je kada su golovi u pitanju počelo dinamično, a kada su sudijske odluke u pitanju počelo je mirno. 

Нема коментара:

Постави коментар