субота, 09. јун 2018.

ZANIMLJIVOSTI SA MUNDIJALA

Jedni će reći da postoje određena pravila kada je u pitanju određivanje sudije za prvi meč na Svetskom prvenstvu tj. na otvaranju Mundijala, drugi će pak tvrditi da pravila nema. Evo šta kaže statistika kad je taj podatak u pitanju. U poslednjih pet Svetskih prvenstava (od 1998. godine) sudija iz UEFA zone je samo jednom delio pravdu na meču koji je otvarao Mundijal. Bilo je to 1998. godine kada je za meč Brazil – Škotska bio određen Garsia Aranda Hose Maria iz Španije. Od tada, zaključno sa SP u Brazilu, u pitanju su četiri Mundijala, sudija iz UEFA zone nije bio određivan za prvi meč prvenstva.

Podsećanja radi treba reći da je na prvom meču na SP u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine prvadu delio Ali Bujsaim (UAE), na SP u Nemačkoj 2006. godine tu čast je dobio Horacio Elizondo (Argentina), na SP u Južnoafričkoj Republici čast da sudi prvi meč je pripala Ravšanu Irmatovu (Uzbekistan) dok je na SP u Brazilu 2014. godine pravdu na prvom meču delio Juići Nišimura (Japan). Ovde svakako treba podsetiti na još jedan kuriozitet. Naime Horacie Elizondo iz Argnetine je jedini sudija koji je u tzv. „open eri svetskog fudbala“ delio pravdu na prvom i na poslednjem meču Svetskog prvenstva. Pre i posle njega to nije nikome pošlo za rukom.

Da li je došlo vreme, nakon 16 godina, da prvi meč na SP sudi sudija iz UEFA zone? Verujem da jeste pogotovu ako pred sobom imamo statistiku sudija za finala na SP od 1998. godine koja je suportna napred iznetoj.

2 коментара:

  1. Mislim da su šanse za tako nešto minimalne.
    Verujem da će se FIFA držati pravila o neutralnosti sve dok se igraju utakmice grupne faze.
    Prema tome, tipujem da će utakmicu Rusija- S.Arabija suditi:

    Nestor Pitana (Arg) / Majkl Gajger (SAD) / Sandro Riči (Bra)

    ОдговориИзбриши