недеља, 10. јун 2018.

ZANIMLJIVOSTI SA MUNDIJALA

Od kad se fudbal igra sudijske greške su sastavni njegov deo. Sudijske greške su esencija slasti i gorčine. Kada bi fudbalu oduzeli tu esenciju pretvorili bi ga u sterilnu igru koja bi bila lišena uzbuđenja i draži. Nema tog takmičenja na kojem nije bilo sudijskih grešaka o kojima se pričalo, koje su bile predmet analize. Tako je i sa Svetskim prvenstvima. Ovom prilikom osvrnuću se na četiri velike sudijske greške na Mundijalima o kojima se i pored protoka vremena jednako govori.

Svetsko prvenstvo 1966. godine, Engleska. Finale Engleska – Zapadna Nemačka. Sudija: Gotfrid Dinst (Švajcarska). U regularnom delu meča rezultat je bio 2:2. Engleski reprezentativac Geof Hurst je osvojio loptu na delu terena reprezentacije Zapadne Nemačke. Poveo je loptu ka protivničkim vratima i onda je usledio snažan udarac ka protivničkom golu. Lopta je preletala vratara Tilkovskog, udarila u gornji stub vrata i odbila se od teren u neposrednoj blizini gol-linije. Pogodak, ili ne. Pomoćni sudija Tofik Bakhramov, iz tadanjeg Sovjetskog saveza je nakon konsultacija sa sudijom rekao da je lopta celim obimom prešla gol liniju (tada je važilo to pravilo). Pogodak je priznat. Engleska je konačnim rezultatom 4.2, osvojila naslov Svetskog prvaka. Taj pogodak je dugi niz godina bio predmet kontraverznih tumačenja. Kasniji razvoj tehnologije je omogućio da se posle toliko godina može reći da lopta nije celim obimom prešla gol liniju.
Svetsko prvenstvo 1986. godine, Meskiko. Četvrfinale Argentina – Engleska. Sudija: Ali Ben Naser (Tunis). U 51. Minutu meča nakon što je lopta bila ubačena sa strane u kazneni prostor reprezentacije Engleske ispred vratara Šiltona istrčao je Maradona, skočio i postigao pogodak. Šilton je tvrdio da je Maradona postigao pogodak rukom. Tuniski sudija, kao ni njegov pomoćnik Dončev Bogdan iz Bugarske nisu to videli. Maradona jeste postigao pogodak rukom. Kasnije je Maradona govorio „Čim sam postigao gol, čekao sam saigrače da me zagrle, ali niko nije došao. Onda sam počeo da ih dozivam: dođite, zagrlite me, ili sudija neće priznati gol“. „„Bila je to malo glava Maradone i malo Božija ruka“. Na kraju se ipostavilo da je taj pogodak (konačno 2:1 za Argentinu) odlučio polufinalistu SP u Meskiku. Taj pogodak i dan danas otvara polemiku oko fer pleja.
Svetsko prvenstvo 2006. godine, Nemačka. Treće kolo grupne faze Hrvatska – Australija. Sudija: Graham Pol (Engleska). Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić jedini je fudbaler koji je na nekoj utakmici Svetskog prvenstva dobio čak tri žuta kartona! Sudija Pol je nakon što je Šimuniću pokazao drugi žuti, propustio da pokaže i crveni karton i ovog igrača uputi u svlačionicu. Šimunić je to iskoristio i ostao na terenu do kraja utakmice. Nakon što je odsvirao kraj, sudija Pol je Šimunicu dodelio još jedan, ukupno treći žuti karton, nakon kog mu je pokazao i crveni u 61, 89. i 90. Meč je završen nerešenim rezultatom 2:2 i “kenguri“ su se svakako plasirali u nastavak takmičenja, a da je rezultat kojim slučajem bio drugačiji, došlo bi do velikog skandala. Graham Pol se nakon ove bruke, i velike medijske hajke, povukao na godinu dana iz fudbala. “Kada su Australijanci izjednačili na 2:2, bilo je dosta tenzije. Pre nadoknade isključio sam Emertona, a Šimuniću pokazao drugi žuti karton i upisao ga u pogrešnu kolonu, kod australijskih igrača. U zadnjim sekundama utakmice dao sam mu i treći žuti karton i isključio ga. Trebalo mi je 20 minuta da shvatim kakvu sam grešku napravio… Da me je FIFA i izbrala da sudim finale, mislim da bih odbio. Šimunić mi je preko jednog hrvatskog sudije poslao dres sa potpisom. Nije bilo nikakve poruke, mogao mi je barem nešto napisati. Kako bilo, dres mi je odlično poslužio za pranje automobila.“ – rekao je Graham Pol mnogo godina kasnije o toj čuvenoj situaciji.
Svetsko prvenstvo 2010. godine, Južnoafrička Republika. Osmina finala Nemačka – Engleska. Sudija: Horhe Larionda (Urugvaj). Meč će ostati upamćen po odluci sudije Larionde i njegovog pomoćnika Mauricia Espionose da u 38. minutu meča ne priznaju čist pogodak za Englesku, pri stanju rezultata 2:1 za Nemačku, kada se lopta od  godnjeg stuba vrata odbila iza gol –linije. Bilo je očigledno da je lopta cela preška gol-liniju i da je pogodak postignut. Nakon meča povela se ozbiljan polemika o učinjenoj greški. Nakon ove greške Larionda se povuka iz aktivnog suđenja. Ova situacija je umnogome uticala da FIFA ozbiljno počne da razmišlja o uvođenju VAR tehnologiji, čiju ćemo prvu primenu na SP imati ove godine u Rusiji.

Нема коментара:

Постави коментар