петак, 06. јул 2018.

BRAVO MILORADE MAŽIĆU!

Foto: FIFA
Davno su me naučili da je najbolje suđenje ono kada je sudija na utakmici neprimetan. Takvo suđenje smo imali večeras u Kazanju. Protagonista takvog suđenja je naš sudija Milorad Mažić. Nije meč Brazil – Belgija bio naivan za deljenje fudbalske pravde. Ni najmanje. Bio je to meč koji je u sebi krio latentnu opasnost da može da ode u neki drugi, neki ne fudbalski pravac ako sudija podlegne pritisku te latentne opasnosti. Na sreću svih ljubitelja fudbala meč je otišao u onom smeru u kojem smo svi priželjkivali da ode. Otišao je u fudbalskom smeru. Zasluge za to pripadaju sudiji Miloradu Mažiću.

Ono što je Milorad demonstrirao u prethodna dva meča, na ovom je samo potrvdio. Neverovatna staloženost, smirenost kod donošenja odluka. Inteligentno vođenje igre bez želje da se dokazuje i pokazuje, a da opet stvari drži pod punom kontrolom. Racionalan pristup u rešavanju složenih situacija. Dostojanstveno držanje na terenu. Pametna interpretacija Pravila igre, gde je sudija pokazao da uz sve instrukcije on u svojim rukama drži margine tih pravila. Te margine Milorad je prilagođavoa zahtevima meča. To je kvalitet suđenja. Teško je to sve ispoljiti na jednom ovakvim meču. Milorad je pametno u dva navrata iskoristio ono što je na ovom turniru sudijama dato, a to je pomoć VAR tima. U oba slučaja se pokazalo da su sudije (sudija i VAR tim) bile u pravu (jedna situacija je video u prilogu). Radi se o proceni prekršaja u kaznenom prostoru tima u crvenim dresovima.
Оvde mogu da dodam i situaciju iz 90+1 minuta kada je bio još jedan kontakt u kaznenom prostoru tima u crvenim dresovima i kada je sudija smireno samo odmahnuo rukama. Negativne reakcije, kao plod strasti a ne razuma, na takvu odluku sudije od strane igrača u žutim dresovima nije bilo samo zato što je sudija imao autoritet. Takvim potezima Milorad je uspešno izbegao zamku koju sujeta postavlja pred sudije. Što je sudija bolji sujeta je veća. Koliko je velika cena te zamke najbolje su na svojoj koži osetili Brih i Marčiniak. Pamet a ne tvrdoglavost, kao da je poručio Milorad.

Još jedna kvalitetna dimenzija večerašnjeg suđenja Milorada Mažića je osećaj za igru. Prvo, dva puta u prvom delu igre, a zatim jednom u drugom delu igre, kada nije brzao sa prekidanjem igre već je pustio da vidi kako će akcija da se razvije. Tako nešto mogu da urade samo one sudije koje su sigurne u sebe. Ruku na srce Milorad na ovom turniru puca od samopouzdanja. To se prosto osetilo tokom ne samo ovog meča, već i u prethodna dva. Isto tako Milorad nije izigravao policajca na terenu, u smislu da je jurio igrače da ih kartonima disciplinuje, on je kartone posezao samo kada je bilo krajnje potrebno. Samo četiri disciplinske mere – opomena i to sve četiri zbog prekršaja. Takav pristup se pokazao kao veoma dobar.  

Na takvo suđenje nisu mogli ostati imuni ni igrači. Rrepezentativci Belgije, nakon početnog ispitivanja pulsa sudije, kada su videli da ispred sebe imaju sudiji koji ume, zna i hoće, posvetili su se igri prihvatajući odluke sudije sa najvećim poštovanjem. Čak ni igrači Brazila, imajući u vidu njihov temperament i breme koje nose, nisu mogli da ispolje prema sudiji tu vrstu asgresivnosti kao što su to radili na prethodnim mečevima. Ovde svakako želim da dodam i ono o čemu sam već pisao na blogu, a tiče se igrača reprezentacije Brazila (mada ne samo njih), a to je nepotrebno izigravanje teških prekršaja i valjanje po terenu. Toga danas skoro da nije ni bilo. Zato smo i gledali fudbal. Mišljenja sam da zasluge za to idu u dobroj meri i na račun sudije.

Na kraju bez obzira da li će Milorad Mažić dobiti finale, ili ne on je na ovom Svetskom prvenstvu pokazao da je među vodećim svetskim sudijama, ne evropskim već svetskim. Večeras smo u Kazanju imali priliku da vidmo čas suđenja. Bilo je to suđenje po mom ukusu. Bravo Milorade Mažiću!

19 коментара:

 1. Milorad verovatno neće suditi finale jer tu ima mnogo "krupnijih riba" ali on je na ovom prvenstvu pokazao ubedljivo najbolje suđenje i može se slobodno i sa sigurnošću reći da je on trenutno najbolji sudija na svetu.Veliko BRAVO za Milorada i njegov tim!!!

  ОдговориИзбриши
 2. Bravo MILORADE. .bravo kralju...bravo doktore suđenja. Defintimno i THE END priče nema boljeg sudije od našeg Milorada Maszica. Jedan je Milorad Mazic.Oduševljenje na jugu Srbije sa Spasic Ninoslavom koji je pomenuo dar tj poklon KNJIGA na seminaru perspektivnih sudija u Brzecu. Ti si nas ponos i dika.Svi smo gledali i uživali i sve pohvale za Milorada...Dalibora i Rileta

  ОдговориИзбриши
 3. Bravo za srpski sudijski tim, sve pohvale! Ostaje nam da se nadamo i verujemo da mogu do finala, kakav bi to samo spektakl bio! Ogromna polemika se vodi na stranim televizijama i portalima da li je za start Kompanija trebalo dosuditi KU. Bilo kako bilo, prelepo je bilo videti Mazica, Ristica i Djurdjevica veceras, zasluzili su da budu tu i zelim da verujem i da se nadam da ce biti deo finala u Moskvi!

  ОдговориИзбриши
 4. Vjerujem da ce Mazica odmah nakon zavrsetka karijere pozvati u tim sa Kolinom i Busakom. Ovaj covjek je perfektan.

  ОдговориИзбриши
 5. Molim Vas obratite pažnju na svetske medije šta pišu i da li neko spominje uopšte Milorada.E kad je tako onda to znači da je čovek DR MR suđenja. Kraj price za situaciju da li je bilo penala za Brazil ili ne?Milorad je doktor.Finale 100%.tačka je stavljena

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se. Svetski mediji ne spominju Miloradovo suđenje. Ako i spominju onda to rade u superlativu kao što je to uradio Džon Pol Mota član Fudbslakog saveza SAD i tamošnjeg sudijsko gkomiteta. Mota je napisao "Prema mom mišljenju, jedna od najbolje suđenih utakmica na Mundijalu. Čestitke Miloradu Mažiću na poslu "bez mane". Bilo je zadovoljstvo gledati te:". Iste reči je na račun našeg sudije imao i Mateo Beusan na HRT kada je analizirao utakmicu Brazil - Belgija. Arnold Cezar Koeljo, brazilski sudija koji je delio pravdu u finalu na SP 1982. godine u Španiji je rekao "nije mogao biti delegiran kompetentniji sudija".

   Избриши
  2. Čuveni Englez Keith Hackett, dugogodišnji član UEFA i FIFA Ref's Committee je na svom Twitter nalogu napisao:
   KEITH HACKETT €@HACKETTREF "Brazil v Belgium The movement of the referee in this game is outstanding. He has put the first half to bed with a terrific display. PGMOL your referees have to move up a gear and get this level of movement and positioning. Michael Oliver stepped up last season and moved up a gear." "Well you referees out there. You have just witnessed a masterclass performance from Milorad Mazic (Serbia) If you have recorded the game just look at how his positioning and movement secured his quality decisions. His fitness and work rate superb 10/10."

   Избриши
  3. Da ne zaboravimo da je Keith Hackett zamenio legendarnog Philip Don i u periodu 2004-2009. godine obavljao funkciju generalnog menadžera PGMOB (Professional Game Match Officials Board) kada ga je "nasledio" Mike Riley, koji je i sada na funkciji prvog čoveka sudija Engleske... Između ostalog, jedan je od ključnih ljudi koji je učestvovao u razvoju i uspehu Howard Webb.

   Избриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  5. Hvala što ste ovo podelili sa nama, lepo je pvo pročitati.

   Milorad Mažič je podigao nivo fizičke spremnosti, kretanja i postavljanja na sledeći nivo i na nivou UEFE, ne samo u Srbiji. U našu zemlju je doneo jednu novu dimenziju suđenja...

   Избриши
 6. Iskren da budem, vjerovatno i najbolje sudjenje na prvenstvu. Volio bih da vidim Milorada Mazica u finalu, medjutim, Nestor Pitana je kandidat broj jedan, Belgija je prosla dalje, sto znaci da Kujpres ne moze suditi finale, a i politika Fife je da ove godine delegira vjerovatno Conmebol sudiju. U svakom slucaju, BRAVO MILORADE MAZICU, POKAZAO SI DA SI KLASA BEZ OBZIRA DA LI CES SUDITI FINALE ILI NE. SVAKA CAST.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Upravo tako,sudio finale ili ne,Milorad je sinoć pokazao da je u ovom trenutku ne jedan od najboljih već NAJBOLJI NA SVETU.

   Избриши
 7. From an English observer

  Mazic was unbelievable last night! Just like ATL-BAR with Webb he turned an impossible match into an easy one all by his own work. UEFA observed Webb with 8,8 for that performance; Mazic should get the same.

  Card selection, personality, acceptance, foul detection, fitness etc. all on a very high level.

  Only problem might be the penalty situation...

  My mark
  8,8

  CHAPEAU MR MAZIC!

  OT: Does anyone have the full list of Superliga referees for next season?

  Regards
  Mikael

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. http://www.fss.rs/index.php?id=2071&aid=14115

   Избриши
  2. Many thanks!

   Btw is the list in descending order of 'quality', or at least credits in FSS?
   At least it appears that way to me.

   Избриши
  3. You can see Elite and First group on the list... (or you can't because it's written in Cyrillic letter :) )
   In that sense, it's desceding order of 'quality' as you mentioned

   Избриши
 8. I think that Mažić showed a feeling for football when assessing the penalty situation.You have lists on the blog.

  ОдговориИзбриши