среда, 11. јул 2018.

DOBRO SUĐENJE ANDRESA KUNJE

Jedan finalista Svetskog prvenstva u fudbalu je poznat. To je reprezentacija Francuske koja je savladala Belgiju minimalnim rezultatom. Bio je to meč koji je za fudbalske sladoksuce bio razočaravajući. Tek po koja šansa na obe strane, par dobrih odbrana vratara i jedna majstorija Mbpapea bi bio sažetak svega vrednog na meču. Malo za jedno polufinale. Očekivalo se mnogo više. Videćemo da li će drugi polufinalni meč između Hrvatske i Engleske biti interesantniji.

Kada je FIFA objavila da je za meč Belgija – Francuska delegirala sudiju iz Urugvaja Adresa Kunju mnogi su isticali da Kunja nije dorastao tom meču, da je delegiranje van racionalnog te da se može očekivati mnogo grešaka od strane sudije. Na sreću ljubitelja fudbala suđenje na meču je bilo sasvim dobro. Kunja je tokom meča bio neprimetan i puštao je da se igra maksimalno razvije. U tome su mu pomogli igrači oba tima, s tim da mu je Mbpape pred kraj meča počeo praviti male probleme nesportskim ponašanjem koje je sudija rešio disciplinskom merom – opomena. Sporne i sumnjive situacije na meču nisam zabeležio. Ono što se izdvojiti kao kvalitativna dimenzija Kunjinog učinka je osećaj za procenu prekršaja. Ako izumemo jednu situaciju Kunja je prekršaje veoma dobro procenjivao. Ta jedna situacija se dogodila ispred kaznenog prostora reprezentacije Francuske kada su u duelu bili Žiru i  Azar (sudija je procenio da Žiru nije načinio prekršaj nad protivnikom), sve i da situacija nije rešena dobro to ne umanjuje generalnu sliku o dobrom suđenju sudije iz Urugvaja. Isto tako treba reći da se Kunja pridržavao utvrđenog kriterijuma prilikom izricanja disciplinskih mera. Istini za volju treba reći da sudija nije bio po tom pitanju pred velikim iskušenjima. Ono što je imao da reši, rešio je na vreme i na zadovoljavajući način u interesu fudbala. Kakva bi stuacija bila da je utakmica imala drugačiji tok spada u domen nagađanja.

Nakon prvog polufinala FIFA zvaničnici koji su zaduženi za sudije i suđenje mogu da odahnu. O suđenju nijedna reprezentacija nije govorila nakon što je meč završen što je najvažnije. Ostaje da se vidi kako će posao obaviti Cunejt Čakir iz Turske na drugom polufinalnom meču. Jedno je sada već izvesno a to je da danas nećemo imati tako mirnu utakmicu kao što je bio meč Belgija – Francuska. Iskustvo i znanje je na strani Čakira. Videćemo da li će to zannje i iskustvo biti dobro kanalisano.

Нема коментара:

Постави коментар