понедељак, 02. јул 2018.

LEPOTA I RUŽNOĆA FUDBALA

Meč 1/8 finala na Svetskom prvenstvu između Belgije i Japana je pokazao svu lepotu i draž fudbalske igre. Ne znam da li postoji čovek, koga fudbal interesuje, da je posle meča ostao nezadovoljan onim što je imao priliku da vidi. Uzbuđenje, neizvesnost do samog kraja meča, korektno ponašanje igrača oba tima, lepi golovi, fer plej za primer. Sve to zajedno je zajednički imenilac meča u Rostovu na Donu. U jednom takvom meču sudija je bio neprimetan. Za fudbal je najbolje kada se o sudiji ne govori, kada je on tu a deluje neprimetno. Lepa slika je obišla svet.

S druge strane meč Brazil – Meksiko doneo je onu ružnu stranu fudbala. Doneo je ružno ponašanje igrača, nervozu na terenu, nezadovoljstvo i gestikuliranje igrača na i oko terena za igru, tenziju u tehničkom prostoru, o fer-pleju da i ne govorim i još mnogo toga lošeg. U tu sliku se uklopio i sudija meča koji kao da nije znao kako da stane na put svim onim prenemaganjima i valjanju igrača po terenu za igru, provociranju protivnika, odugovlačenju vremena, jednom rečju, kao da nije znao kako da zaustavi ruženje fudbala. Na kraju o sudiji sa tog meča se, i pored toga što mu se ništa veliko ne može zameriti, govori u negativnom kontekstu. Ružna slika je obišla svet.

U jednom danu, u razmaku od dva sata videli smo dve različite utakmice, videli smo dve strane jedne iste igre. Jedna je lepa, druga je ružna. Prva se voli, druga se prezire.

8 коментара:

 1. Ne računajući sudije iz Evrope,najprijatnije iznenađenje ovog prvenstva su sudije iz Irana i iz Senegala.Po prikazanom na terenu ništa ne zaostaju za najboljim evropskim arbitrima,tako da sam gotovo siguran da će finale suditi sudija iz Irana a jedno polufinale ili meč za bronzu sudija iz Senegala.
  Po meni najveće razočarenje ovog prvenstva su Feliks Brih i Ravsan Irmatov.Sudija iz Uzbekistana je imao više nego blistav učinak 2010,malo lošiji 2014,a ove godine je katastrofalan,bio sam siguran da će on suditi finale,ali posle svega on je miljama daleko od finala.Mislim da ga je FIFA rano bacila u vatru i da je brzo izgoreo kao i Viktor Kasai.

  ОдговориИзбриши
 2. Mazicu je otvoren put za finale. Mogu ga samo Hrvati poremetiti, ako oni doguraju do finala.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da Srbin sudi u istoj godini finale lige sampiona i svetskog prvenstva?

   Избриши
 3. Pitanje za administratora- Kako stati na put onakvom ponasanju Nejmara? I ono malo sto su sudije mogle da postignu kartonima, na svetskom prvensvu ne mogu. Zasto? Zato sto imaju instrukciju da kartone daju samo kada je to bas neophodno.
  Koliko kartona su sudije pokazale za negodovanje recima i pokretima? Dva ili tri.
  Koliko zutih kartona su sudije pokazale za simuliranje? Samo jedan- Gajger (Koreja-Nemacka). I to je pokazao u situaciji koja je za diskutovanje (da li uopste ima simuliranja ili je trebalo pustiti igru ).
  Sudijama su zavezane ruke. To je ono sto predstavlja ogroman problem. Mnogi ne mogu tome sa se prilagode. Ali to je jedan od nacina da se ujednaci kriterijum medju sudijama i da se omoguci da gledaoci sirom sveta sto vise gledaju fudbalske zvezde.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako ste u prilici pitajte Zorana Petorvića kako je na meču Engleska – Holandija, koji je odigran na SP 1990. godine u Italiji smirio Gulita, tada svetsku zvezdu, koji je nakon svakog kontakta sa Polom Gaskojnom počeo da pada i da se valja po terenu. Gulit je to uradio dva puta, a nakon intervencije sudije (ne kartona) Gulitu više nije padalo na pamet da se baca i valja po terenu.

   Избриши
 4. A ne znam zašto osporiti i ne suditi u istoj godini.Pa svetsko prvenstvo je svakih 4 godina tako da finale lige šampiona sa prvenstvom nemaju veze.Mažic će sa Daliborom i Riletom suditi finale.Pre bih rekao da ga jedino može ugroziti sudija iz Irana.Slažem se takođe da Hrvatska remeti dosta toga.Ali otom potom.Još uvek ne znamo ni ko će u polufinale,a komentar možemo dati i mišljenje po saznanju kako će izgledati polufinale.Sa Zoranom se u potpunosti slažem jer je sudija iz Irana pokazao odlično sudjenje.Mada ne smemo zaboraviti CAKIRA.KUJPERSA.PITANA

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da ce sudija biti iz neutralne konfederacije, što ne ide u prilog sudijama iz Evrope. Pokazali su najtanji pristup ovom prvenstvu. Uglavnom, ko god bude sudio, imaće korektno izdanje, siguran sam. Ne sviđa mi se ni novi pristup Mažića da ne daje kartone i previše se oslanja na psihloški momenat kada upozori igrača.

   Избриши
 5. Mislim da uzrok problema treba tražiti u instrukcijama FIFA, ne u sudijama.

  Do sada je pokazan jedan ŽK za simuliranje, tri za prigovor (negodovanje rečima i pokretima).
  Nekažnjavanje simuliranja (u kaznenom prostoru) mogu da razumem, ali ovo drugo ne mogu nikako.
  Prevencija i uticaj na igrače u tom smislu ne postoje.

  Još jedna stvar koju ne razumem-
  Stalno opominjanje igrača koji se nalaze u KP, kod udarca iz ugla.
  Sudije na utakmici po 7-8x opomenu igrače, što nema svrhu, jer ne kažnjavaju igrače žutim kartonom. (instrukcija)

  ОдговориИзбриши