четвртак, 05. јул 2018.

(NE)KULTURA PONAŠANJA IGRAČA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Svetsko prvenstvo u fudbalu jeste specifično takmičenje bez sumnje. Na tom turniru dolaze reprezentacije iz različitih delova sveta, iz različitih konfederacija. Nije tajna da se kvalitet i kriterijum suđenja razlikuje od konfederacije do konfederacije, što je uslovljeno kvalitetom fudbala koji se igra pod okriljem određene konfederacije, ali karakterom i teperamentom naroda koji žive u okviru te konfederacije. Pronalaženje zajedničkog imenioca u definisanju kriterijuma suđenja, uvažavajući specifičnosti svake konfederacije, na Svetskom privenstvu je uslov bez kojeg se na tom turniru ne može. Zbog toga imamo situaciju da je kriterijum suđenja, u određenoj meri, različit u odnosu na kriterijum suđenja koji gledamo kada su u pitanju npr. utakmice koje se igraju pod okriljem UEFA, bez obzira da li se radi o klupskom ili reprezentativnom fudbalu.

Komentar nije potreban. Ronaldo vs. Ramos
Kada govorimo o Svetskom prvenstvu u Rusiji, ono što je posebno interesantno je to da je kriterijum suđenja u odnosu na nesportska ponašanja veoma blag. Zapravo, stičem utisak da je nedopustivo blag. Skoro na svim utakmicama smo imali priliku da vidimo da igrači rečima i gestovima negoduju na sudijske odluke, i ne samo to već smo imali priliku da vidimo kako se igrači  bez imalo straha čak unose u lice sudiji. Sve to je, u najvećoj meri, ostalo nesankcionisano od strane sudije. Teško je verovati da sudije ne znaju da se takva ponašanja trebaju sankcionisati , već je pre po sredi instrukcija koju su sudije dobile pred početak prvenstva da se klone olakog davanja kartona zbog nesportskog ponašanja. Nesportska ponašanja te vrste su morala da uđu u onaj zajednički imenilac u definiasnju kriterijuma suđenja na prevenstvu jer ista imaju negativan predznak bez obzira na kvalitet fudbala koji se igra u zemlji određene konfederacije, i/ili na temperament i karakter naroda kojem igrač pripada. To ima veze sa fudbalskom kulturom, sa profesionalnim odnosom prema fudalu i respektu prema sudiji kao zvaničniku.

Tačno je da gledaoci dolaze na stadione da bi gledali dobar fudbal. Tačno je da gledaoci hoće da vide svetske zvezde na delu, da vide mnogo golova, dobrih i atraktivnih poteza, lepih odbrana, mnogo uzbuđenja itd. ali sve to što gledaoci hoće da vide ne sme da ide na štetu kulture ponašanja igrača na utakmici. To što je neko fudbalska zvezda, ili što je po prirodi temepramentan igrač ne oslobađa ga od odgovornosti da je on ipak javna ličnost čija slika ponašanja obliazi ceo svet. Zbog toga nekulturno ponašanje igrača na utakmci ima jednu posebnu težinu i ne bi trebalo da prođe nekažnjeno. Ako se od sudija tražilo da tokom turnira pokažu dozu fleksibilnosti prema ponašanju igrača,  isto to se moralo tražiti i od igrača. Svaka fudbalska utakmica je dvosmerna ulica. Po onome što smo imali priliku da vidimo u dosadašnjem toku prvenstva utakmice su u najvećem broju slučajeva bile jednosmerne ulice u kojima je igračima bilo dopušteno sve, ili skoro sve u ponašanju prema sudiji.

1 коментар:

  1. Komenatri pisani velikim slovima neće biti publikovani. To je u skladu sa Pravilima korišćenja bloga, koja možete pričitati sa desne strane na vrhu.

    ОдговориИзбриши