четвртак, 12. јул 2018.

NESTORU PITANI POVERENO FINALE, REZI FAGANIU MEČ ZA TREĆE MESTO

FIFA je odredila službena lica za finale na Svetskom prvenstvu u Rusiji između Francuske i Hrvatske. Pravdu će na tom meču deliti Nestor Pitana iz Argentine. Njemu će pomagati njegovi zemljaci Herman Maidana i Huan Belati dok je za četvrtog sudiju određen Bjorn Kupers iz Holandije. Meč je na programu 15. jula (nedelja) i biće odigran u Moskvi. Meč za treće mesto gde se sastaju Belgija - Engleska je poveren Alirezi Faganiu iz Irana. Njemu će pomagati njegovi zemljaci Reza Sokhandan i Mohamadreza Mansouri. Četvrti sudija je Malang Đijeđu iz Senegala. Meč je na programu 14. juna (subota) i biće odigran u Sankt Peterburgu.

20 коментара:

 1. Coveku je to peta utakmica na ovom prvenstvu. Uz to, on je sudio i otvaranje. Sve bi to bilo u redu da je on na terenu pokazao da tako nesto zasluzuje. Odlican sudija, ali ne za ovoliku privilegiju koju je dobio.
  Fagani je bio bolji od njega. Pokazao je manje gresaka, vise sigurnosti i veci autoritet.
  Kod FIFA stalno neka fasada kako se bore sa ravnopravnost, da svi imaju jednaku sansu. Svaki put demantuju sami sebe.
  Kujpers ponovo cetvrti? Sta on ima od toga sto je bio cetvrti u polu finalu i finalu? Vecu bi mu uslugu ucinili da su mu dali samo u finalu da bude cetvrti, a da su Riciju dali da bude cetvrti u polu finalu.
  Nedosledno i neozbiljno za organizaciju na takvom polozaju.
  Da li je najvecu mogucu cast za jednog sudiju dobio onaj koji je pokazao na terenu da zaista to i zasluzuje? Ne!
  Mazicu, Risticu i Djurdjevicu sve cestitke. Pokazali su da su na samom vrhu i da tim koji dolazi iz jedne male zemlje koja nema jaku ligu, zemlje koja je marginalizovana u mnogim sferama, zemlje iz koje u svet jako cesto idu ruzne slike, moze da postigne mnogo- da bude svima primer koji treba slediti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se sa Vama. Pitana jeste dobar sudija ali po prikazanom kvalitetu teško da je zaslužio finalni meč. Bolji od njega su bili i Mažić i Fagani i Đijeđu. Ovo delegiranje nema mnogo veze sa kvalitetom. Zapravo, kada su ovakva takmičenja u pitanju na delegiranje sudija utiču mnoge druge stvari. Kvalitet jeste bitan, ali nije presudan. Jedan mali primer. Kada je na SP 1990. godine za finalni meč određen Edgardo Kodesal iz Meskika svi u kampu gde su bile smeštene sudije su se krstili. Kodesal po prikazanom kvalitetu tada nije bio zaslužio taj meč. Međutim, odabri je bio proizvod kompromisa između dve konfederacije UEFA i CONMEBOL. Takvih primera ima mnogo. SP u Rusiji je bila jedinstvena prilika za sudije koje ne pripadaju UEFA zoni da dođu do same završnice.

   Избриши
  2. Ako izumem žal što se Milorad nije našao u finalu, prilično mi je žao što Fagani nije dobio finalni meč. Mislim da je taj sudija to zaslužio. No, i ovde opet imamo uticaj drugih stvari.

   Избриши
  3. Cirkus u režiji Koline i Busake za kraj prvenstva,kao i 2014 kada je imenovan Ricoli za finalni meč.Bolji od Pitane su bili Riči,Mazić i Fagani.Velika nepravda prema Faganiju.

   Избриши
  4. Vama bih odgovorio da je prije prvenstva Ravsan Irmatov bio najveci favorit za finale. Smatram da je on prikazanim na ovom prvenstvu,totalno unazadio Afc, te su oni odmah bili precrtani za finale.

   Избриши
  5. Irmatov samo dvije utakmice grupne faze, poslije ga nigdje. Hrvatska-Argentina, kako se sjećam, dobro odsudio.

   Избриши
 2. Veoma sam ponosan na to sto sam tokom citavog prvenstva (osim Milorada Mazica) navijao I predvidjao da ce finale suditi Nestor Fabijan Pitana. Covjek je poslije Mazica najbolje odradio posao na prvenstvu. Rici jednostavno nije bio predodredjen za mec sa velikim pritiskom. Faganija sam takodje predvidjao, ali on jednostavno nije pokazivao ono sto je Pitana. Nestor je previse teatralan,sto je dobro u sudjenju jer vam svi vise vjeruju. Drago mi je sto ce pred prepunim Luznjikijem u nedelju imati priliku da pokaze i dokaze da je zaslzuio finale. No,za mene je definitvno najbolji na prvenstvu Milorad Mazic.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne slažem se sa Vašim stavom da je Pitana, posle Mažića najviše pokazao na SP. Teatralnost u suđenju, kao elemenat verovanja u odluke, ne bih komentarisao. Interesuje me šta to Fagani nije pokazao u odnosu na Pitanu?

   Избриши
  2. @ref fot
   Jel se Vi to šalite za Pitanu?Pa bilo je bar pet boljih sudija od njega.Kakve veze imaju Irmatov i Fagani,čime je Irmatov unazadio AFC?

   Избриши
  3. Iskreno, niti na jednom Pitaninom mecu niste mogli da vidite velika koskanja kao kod Faganija. Nestor je sve moguce situacije drzao pod kontrolom. Jednostavno Nestor je pokazao ogromnu dozu autoriteta,a neke stvari su Faganiju ipak promakle.

   Избриши
  4. Vašu tvrdnju možemo protumačiti i ovako: Fagani je na utakmicama bio regulator strasti na terenu, Pitana je svojim ponašanjem izigravao policajca. Zar ne?

   Избриши
  5. Nije izigravao policajca, ali mu nista nije moglo promaci. Fagani jeste bio regulator strasti,vidjeli ste koliko mu je stvari promaklo na Francuska Argentina.

   Избриши
  6. Nije mu promaklo ništa? Smela konstatacija. Samo jedan detalj, žuti karton u 7 sekindi meča! Odsustvo razumevanja fudbala.

   Избриши
  7. Znate, pred početak SP u Rusiji je bilo jasno da sudije iz UEFA zone neće moći da se domognu finala bez obzira koliko dobro sudili na prvenstvu, imajući u vidu da su prethodna dva finala bila poverena sudijama iz UEFA zone. Javna je tajna da su ostale konfederacije, već posle SP u Brazilu, vidno negodovale zbog forsiranja sudija iz UEFA zone. U tome je posebno prednjačila CONMEBOL zona. Ništa nije slučajno. Pod teretom tog saznanja počela je da se vrti priča o Pitani kao kandidatu za finale. Istinaje da su pored njega spominjana su još neka imena koja su kasnije otpala. Ta priča je trajala sve vreme trajanja turnira. U tu priču su se, prilikom tumačenja Pitaninih osluka sa utakmica, uključili i zvaničnici FIFA.

   Избриши
 3. Kada se govori o teatralnosti u suđenju Nestora Pitane treba znati da se Pitana okušao i kao glumac, i to u filmu "The Fury" iz 1997. godine. Pitana je u tom filmu igrao telohranitelja. Izgleda da teatralnost u suđenju kod Pitane ima dublje korene.

  ОдговориИзбриши
 4. Bravo bivši. Upravo sam hteo da objavim ali ste me preduhitrili. Dovoljan podatak da je da u 10 s pokažete zuti karton.Strasno je koji je kriterijum bio za određivanje finala i odabir istog.BRUKA. Zaslužio je finale Iranac i kraj price. I neverovatno je da od 5 zadnjih prvenstva finale sude sudije iz Argentine.Što se tiče uloge 4 og sudije slažem se sa konstatacijom.Slaba uteha.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je preterano reći bruka, ne trebaju nam ti senzacionalistički izrazi.

   Možemo biti razočarani, ali ako tražimo sudiju za finale van UEFA, tu je Pitana kandidat broj dva, iza Faganija.

   Bitan podatak, koji je sigurno uticao na odabir sudije:

   Pitana i Maidana imaju 8 utakmica na svetskim prvenstvima, drugi pomoćnik Belati 12!

   Ako kao reper uzmemo Briha koji je važio za jednog od kanditata za finale ispred UEFA, koji ima 3 utakmice na 2 svetska prvenstva, jasno vam je koliko su ove brojke impresivne.

   Uz ovo, Argentinci u očima FIFA još od '70-'80 imaju izuzetnu reputaciju.

   Избриши
  2. Odlično zapažanje da Argentinci u očima FIFA imaju jaku reputaciju. Ja bih vašu konstataciju samo malo preformulisao na jak uticaj.

   Избриши
 5. Jedan podatak koji može biti interesantan u svetlu današnjeg delegiranja sudije za finale SP. Na SP 1986. godine u Meksiku najbolji sudija na turniru je bio Luiđi Agnjolin iz Italije. Po svim kriterijumima Agnjolin se izdvojio kvalitetnim suđenjem. Međutim, finale nije dobio zahvaljujući jakom uticaju iz Latinske Amerike (predsednik FIFA je tada bio Žoao Avelanž iz Brazila), već je finale bilo povereno Romualdu Arpi Filju iz Brazila.

  ОдговориИзбриши
 6. Milorad je pokazao ubedljivo najbolje suđenje od svih,ubedljivo najbolji sudija i prava je šteta što je Hrvatska prošla dalje,ali džaba se ponavljati više jer nema svrhe.Svi smo navijali i bili uz Milorada.Mogao je dobiti utakmicu za 3 mesto,a zaista ne znam da li važi i za treće mesto pravilo da ukoliko obe ekipe budu evropske tj sa istog kontinenta onda sudija mora doći sa različitog npr Južna Amerika.Sve utakmice kada vratimo unazad sa odlukama i konsultacijama Var sistemom,pravi pokazatelj i umetnost suđenja je bila utakmica BELGIJA-BRAZIL.

  ОдговориИзбриши