среда, 04. јул 2018.

PORED MUNDIJALSKE AUT LINIJE

Situacije sa meča Danska –Hrvatska  i Švedska – Švajcarska su pokazale da je svojevremeno, krajem 2016. godine, rasprava koja je vođena na relaciji UEFA - zemlje članice UEFA s pravom bila vođena. Naime, veliki broj ljudi od struke je tada sugerisao da se kod fomulacije u Pravilu 12, odeljak „Sprečavanje očigledne prilike za postizanje pogotka“, mora biti mnogo jasniji od onoga što je u tumačenju navedenog pravila dato. Naime, prema postojećem tumačenju, u slučaju kada se radi o prekršaju zbog kojeg je dosuđen kazneni udarac, sprečavanje očigledne prilike za postizanje pogotka je izjednačeno sa sprečavanjem pogotka. Potvrdilo se, nakon navedenih situacija, da te dve formulacije po svojoj sadržini nisu iste.  U prvom slučaju imamo sprečavanje pogotka prekršajem, dok u drugom slučaju imamo prekršajem sprečavanje očigledni prilike za pogodak. Čak i letimičnim pregledom po navedenim formulacijama možemo videti da iste nemaju istu težinu u suštinskom smislu pa stoga ne mogu biti ni izjednačene, odnosno jednako tretirane.

Dok s jedne strane deluje razumljivo i prihvatljivo da kod sprečavanja očigledne prilike za postizanje pogotka, pored tehničke kazne za učinjeni prekršaj – kazneni udarac, sledi dodatno objašnjenje, da ako je igrač startovao na loptu ili je bio u prilici da može da igra loptom, da je tada disicplinska mera – opomena dovoljna, dotle s druge strane nije razumljivo, pa ni prihvatljivo, da ista disciplinska mera sledi igraču ako pod istim okolnostima načini prekršaj kojim je sprečio pogodak. Ovde se radi o dvema okolnostima koje se u bitno razlikuju.

U prvom slučaju se radi o očiglednoj prilici za postizanje pogotka (prilika ne znači i pogodak) pa samim tim je uz dosuđeni kazneni udarac dovoljna disciplinska mera – opomena. Međutim, ako igrač prekršajem spreči pogodak onda disciplinska mera - opomena nije dovoljno adekvatna za ono što je igrač učinio. Kazneni udarac je tehnička kazna zbog učinjenog prekršaja, a ne mera za okolnosti pod kojima je prekršaj učinjen. Mera za okolnosti je disciplinska kazna, žuti odnosno crveni karton.

Svakako treba reći da u postojećem tumačenju navedenog pravila zeleno svetlo može da dobije i tumačenje po kojem ako igrač spreči očiglednu priliku za postizanje pogotka prekršajem zbog kojeg je dosuđen kazneni udarac, a koji nije nastupio kao posledica želje da igrač igra loptom kao ni mogućnosti da njom igra, da u tom slučaju igraču treba izreći disciplinsku meru – isključenje. Kažnjava se namera igrača da prekršajem spreči očiglednu priliku za postizanje pogotka. U ovom slučaju se kažnjava svesno gaženje po fer-pleju. Ovakve situacije su veoma retke, jer prosto deluje nestvarno da igrač znajući kakva ga kazna čeka namerno učini prekršaj pod navedenim okolnostima. Tako nešto igrač može da uradi samo u krajnjoj nuždi, ili pod naletom neracionalnog ponašanja.

Jednom rečju, sprečavanje pogotka prekršajem ne može imati olakšavajuće okolnosti, u smislu start na loptu ili ne,  za igrača koji je prekršaj načinio.

1 коментар: