понедељак, 09. јул 2018.

TREBA ODABRATI NAJBOLJEG MAĐU NAJBOLJIMA

Skoro sve karte oko delegiranja sudija na Svetskom prvenstvu su otvorene. Ostale su zatvorene samo još dve, ali dve najvažnije. Ko će se od sudija naći na centru stadiona Lužnjiki u Moskvi 15. jula, dok je nešto malo manje interesantno ko će deliti pravdu u borbi za treće mesto dan ranije u Sankt Peterburgu. FIFA je nakon utakmica ¼ finala listu potencijalnih kandidata smanjila sa 17 na 12, a mesta ima samo za četvricu arbitara, računajući i četvrte sudije.

Kada je u pitanju Mundijal teško je rešiti algoritam delegiranja sudija jer se radi o takmičenju na kojem pored kvaliteta suđenja uticaja imaju i druge stvari. To je opšte poznata stvar i predstavlja sastavni deo najveće svetske smotre fudbala. Te druge stvari su i fudbalske i ne fudbalske, zbog čega se teško mogu videti iz vizure svakodnevice. Zbog toga je nezahvalno govoriti o tim stvarima. Ovom prilikom ću se osvrnuti na kvalitet suđenja kao reper, kao kriterijum za dobijanje jedne od navedene dve utakmice.

Po kvalitetu prikazanog suđenja tokom turnira sledeće sudija su se, po mom mišljenju izdvojile. To su: Milorad Mažić iz Srbije, Alireza Fagani iz Irana, Cunejt Čakir iz Turske i Sandro Riči iz Brazila. Odmah iza njih slede Malang Đijeđu iz Senegala, Bjorn Kuipers iz Holandije, Nestor Pitana iz Argentine kao i Andres Kunja iz Urugvaja. Delegiranjem Čakira i Kunje, kao i Kuipersa kao četvrtog sudije, spisak potencijalnih kandidata za sam kraj prvenstva, iz navedenog korpusa, je smanjen. Ostali su Mažić, Fagani i Riči, i iz prikrajka Đijeđu. Pitana je sudio meč na otvaranju SP, pa je mala verovatnoća da se može ponoviti 2006. godina. Čovek bi rekao kome god od navedenih sudija (Mažić, Fagani, Riči ili Đijeđu) da poverite veliko finale teško da ćete pogrešiti. Sva četvorica su iskusne sudije koje iza sebe imaju bogatu i dugu sudijsku karijeru. Svoj četvorici sudija, imajući u vidu godine starosti, ovo je poslednje Svetsko prvenstvo. Isto tako sva četvorica sudija su na turniru sudili mečeve koji su bili pričino zahtevni, tražili su od sudije umešnost u vođenju meča. Sva četvorica sudija su iz tih utakmica izašli kao pobednici. FIFA je učinke navedene četvorice sudija ocenila najvišim ocenama i samim tim ih svrstala u red ljudi od poverenja na koje ozbiljno računa. Znači, kada se sve sabere - treba odabrati najboljeg među najboljima.

Emotivno svako od nas bi nesumnjivo voleo da veliko finale pripadne Miloradu Mažiću. Svakako da za našeg sudiju ne bi bio neuspeh ni meč za treće mesto. Kada bi se to dogodilo FIFA ne bi načinila nikakvu grešku jer je Mažić suđenjem na turniru svrstao sebe u red odabranih. Međutim, uz Milorada ima još sudija koji zaslužuju jednu takvu utakmicu tako da i njihvovo delegiranje ne bi bilo stavljeno pod upitnik. Licitiranje imenima u smislu prognoze može biti interesantno za onoga ko voli da se time bavi. Kako stvari stoje kvalitet kao kriterijum u odabiru sudija za preostala dva meča neće moći da bude dovoljno dobar jer se samo na osnovu tog kriterijuma do rešenja ne može doći. Biće potrebno posegnuti za nekim durugim kriterijumima kako bi se došlo do rešenja koje će biti najmanje nepošteno prema najboljim sudijama. Koji kriterijum FIFA koristi u ovakvim situacijama nije nikada bilo lako odgonetnuti, a takvih situacija u bogatoj istoriji svetske kuće fudbala je bilo. U svakom slučaju biće interesantno videti kako će ovu, rekao bih slatku muku FIFA da reši, odnosno koga će proglasiti najboljim među najboljima.

Na kraju da li će FIFA, znala je i to da uradi, da iznenadi kompletnu svetsku fudbalsku javnost nekim imenom na koje struka nije obratila pažnju, ili će rešenje biti u domenu neizvesnog, ali očekivanog. Za par dana ćemo dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

7 коментара:

 1. Ricoli 2014- definitivno je bilo boljih od njega na tom prevnstvu,Belkoli 1998- nije bio najbolji medju najboljima. 2018-vidjecemo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ove godine je tako kao što sam napisao, to je moje mišljenje. Od SP 1998. nije lako odgonetnuti ne samo delegiranje sudija, već i kriterijum po kojem se određuju najbolje sudije za završnisu turnira. Zašto je to tako možemo samo naslutiti.

   Избриши
 2. Svim srcem večeras uz Englesku i eto našeg Milorada u finalu i godina za ponos,godina koja će ispisati istoriju i ovako već ispisanu velikim slovima utakmicom finala lige šampiona.Daće Bog da ovo bude šlag na tortu i da Milorad sa Daiborom i Riletom odsudi utakmicu perfektno i da ceo svet videti kvalitetnu arbitražu i kvalitetan SUDIJSKI drim tim iz Srbije.Držimo palčeve našem najboljem sudijskom timu.Srećno do objavljivanja.

  ОдговориИзбриши
 3. Питана и Роки, сигуран сам, неће судити финале јер су финала последња четири светска првенства судили по два Италијана и Аргентинца. Ако је по квалитету суђења онда су ту, по мени, само три кандидата: Мажић, Фагани и Кујперс. А у том кругу, па наравно Мажић. Чак и Хрвати да играју финале са Мажићем на центру би имали фер и коректно суђење.

  ОдговориИзбриши