четвртак, 21. март 2019.

DVE SITUACIJE IZ ASTANE

- Kvalifikacije za EURO 2020, prvo kolo -

Kazahstan je na svom terenu u Astani bio više nego ubedljiv protiv Škotske. Pobeda domaće reprezentacije rezultatom 3:0 je više nego zaslužena. Škoti su delovali na ovom meču kao neka drugorazredna reprezentacija koja tokom devedeset minuta meča teško da je značajnije ugrozila vrata domaćina. Spora i beidejna igra gostiju nije mogla da donese ništa drugo do zasluženog poraza. S druge strane igrači reprezentacije Kazahstana delovali su i opasnije i maštovitije od protivnika. Što se tiče sudijskih odluka sa ovog meča izdvojio sam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu. Obe se tiču procene ofsajda i u obe situacije je postignut pogodak.
Situacija 1. – Da li se igrač u žutom dresu, koji je postigao pogodak, nalazio u ofsajd položaju u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu ostaje nejasno s obzirom da snimak situacije ne nudi odgovor na postavljeno pitanje. Ono što se može na snimku videti je to da AR2 stoji propisno okrenut ka terenu za igru, što navodi na razmišljanje da je imao puni pregled dešavanja na terenu. Ako nema boljeg snimka navedene situacije ostaje da se veruje da je AR2 doneo ispravnu odluku, procenio je da napadač u žutom dresu se nije nalazio u ofsajd položaju u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu. S obzirom da je iz ove akcije postignut pogodak procena situacije ima težinu.
Situacija 2. – Za razliku od prve situacije, kod druge je sve jasno. Snimak situacije nedvosmisleno pokazuje da napadač u žutom dresu nije bio najbliži protivničkim vratima tj. nije sa nalazio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu. AR2 je kod ove situacije ispravno postupio što nije signalizirao ofsajd od strane napadača u žutom dresu tj. što je pustio da se igra nastavi. Kao i kod prve situacije i kod ove je postignut pogodak što daje težini u proceni.

5 коментара:

 1. Snimak prve situacije i nije najbolji,a druga po meni ispravna odluka srpskih sudija. Ovi Nursultanovi razbili Škote ko beba zvečku. Pozdrav iz Republike Srpske.

  ОдговориИзбриши
 2. Još jedno odlično izdanje Jovanovića i njegovog tima!

  ОдговориИзбриши
 3. Refereeing highlights of the Kazakhstan - Scotland game handled by Srđan Jovanović can be found below.

  https://streamable.com/2mehi

  ОдговориИзбриши
 4. Prva situacija je loše snimljena nema trenutka upućivanja lopte(vjerujem u ispravnost odluke)o drugoj situaciji nema potrebe diskutovati jer je jasno čista i neznam što je i data u analizu.

  ОдговориИзбриши