субота, 13. април 2019.

DA LI JE BIO OFSAJD U SUBOTICI?

Razmatrati situaciju procene ofsajda na osnovu snimka centralne kamere nikada nije bilo previše uputno jer ugao snimanja koji daje ta kamera nema preveliku vrednost u smislu pouzdanosti kod takvih situacija. Jednu takvu situaciju smo imali na meču Spartak Ždrepčeva krv – Rad koji je odigran u okviru prvog kola Plejaut faze SLS. Međutim, za razliku od većine snimaka koje nudi centralna kamera u ovom slučaju snimak koji je ponuđen ipak može da pruži određene informacije koje su bitne za ocenu da li je igrač u plavo-belom dresu, koji je postigao poodak, bio u ofsajd položaju u trenutku kada je njegov saigrač igrao loptom.
Kod analiziranja ove situacije od pomoći nam može biti poprečna linija vratarevog prostora i udaljenost igrača, bitnih kod ove situacije (označeni strelicama) od te linije. Ako pogledamo frejmovan detalj kada igrač u plavo-belom dresu igra loptom (označeno krugom) i položaj navedenih igrača stiče se utisak da igrač u plavo-belom dresu nije bio najbliži protivničkim vratima, samim tim ni u ofsajd položaju, što dalje podrazumeva ni u ofsajdu. Navedeni igrač se nalazi dalje od poprečne linije vratarevog prostora u odnosu na protivničkog igrača koji skoro stoji na toj liniji. Vrlo je moguće da AR2 nije video trenutak kada igrač u plavo-belom dresu igra loptom što ga je dovelo u zabludu da je saigrač tog igrača u nedozvoljenoj poziciji.

4 коментара:

 1. Apsolutno je nebitno gde se nalazi napadač u odnosu na odbrambene igrače, čovek je u liniji/iza lopte.
  Može da se nalazi ispred svih odbrambenih igrača, a da se ne nalazi u ofsajd položaju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se, mada nisam ulazio u taj detalj jer je uvek moguće da kamera može da zavara kada je razlika mala. Fokusirao sam se na detalj koji teško da može da se ospori.

   Избриши
 2. Ofsajd nije bio,čak ni sumnjiv.Pored ove AR2 je imao još jednu katastrofalnu intervenciju gde je mahao takodje nepostojeci ofsajd.Dve zaista velike greške,nedopustive za sudiju na super ligi.

  ОдговориИзбриши
 3. Slažem se...nažalost...slab dan možda...

  ОдговориИзбриши